50. Сликарска колонија у Липовцу
Почетак августа обележен је сликарском колонијом у јединственом амбијенту села Липовац – традиција која не прекида свој континуитет још од 1973. године. Сликарску колонију у Липовцу Културни центар Топола организоваће у сарадњи са Општином Топола у периоду од 30. јула до 5. августа 2022. године. Колонија ће свечано бити отворена у суботу 30. јула, у 13 часова у Основној школи „Карађорђе“ у Липовцу, након чега ће се уметници традиционално сместити код домаћина села.
И ове године, на колонији ће стварати академски сликари и истакнути уметници, изабрани од стране селекторке, Ане Петровић, примењене уметнице. Сликари који ће учествовати су: Снежана Скоко, Драгана Дражовић, Невена Костић, Рахмани Саид (Алжир), Милена Ристић, Биљана Марковић, Срђан Срећковић и Искандаров- Ган (Узбекистан).
Током трајања сликарске колоније одржаће се ликовна радионица за децу која такође прераста у традицију, а коју ће водити сликари – учесници колоније. Резултат дечје радионице биће групна изложба радова на свечаном затварању сликарске колоније. За уметнике ће бити организован одређен вид „забаве“, у слободно време, као што су дружење са мештанима, обилазак туристичких знаменитости Тополе и наших винарија. Сваки од учесника оставиће по две слике (100×70 и 50×60) које ће обогатити постојећу збирку. Изложба радова биће постављена за време Опленачке бербе, потом и у околним градовима.