Дан и слава општине Топола

 

Литургија у цркви Рођења Пресвете Богородице, литија улицама града, сечење славског колача испред зграде Општине и свечана седница Скупштине општине у Карађорђевом граду, уз доделу награда и признања, обележиле су данашњи дан, прославу Рођења Пресвете Богородице – Мала Госпојина, Дан општине и славу општине Топола.

Велики број грађана по завршеној литургији кренуо је из порте са литијом до зграде Општине где је пресечен славски колач. У прелепом простору Карађорђевог града одржана је свечана седница Скупштине општине Топола. Поред одборника, председника Скупштине општине и народног посланика Драгана Јовановића, председнице општине Јасне Вуковић и чланова општинског Већа, седници је присуствовао и велики број угледних личности нашег привредног и политичког живота. Са говорнице присутнима су се обратили предсеник Скупштине општине Драган Јовановић, председница општине Јасна Вуковић, као и државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Сретен Селаковић који је окупљене поздравио испред Владе Републике Србије.

На свечаној седници уручене су награде и признања: -ПОХВАЛЕ и ЗЛАТНИЦИ носиоцима Вукових диплома за постигнуте резултате током школовања; -ЗАХВАЛНИЦЕ за помоћ у развоју општине Топола; -Повеље ,,РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ” за допринос у развоју општине Топола. Награде добитницима уручио је заменик председника Скупштине општине Топола, Владимир Петровић.

 

За изузетне резултате и допринос развоју општине Топола, ПОВЕЉЕ ,,РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ” припале су: -Ирени Вујовић, министарки за заштиту животне средине у Влади Републике Србије – награду је примила државна секретарка Министарства Ивана Хаџи Стошић; -Проф. др Славици Ђукић Дејановић, министарки просвете у Влади Републике Србије – награду је примио Начелник школске управе у Крагујевцу, Радојко Дамјановић; -Проф. др Александру Карамарковићу, руководиоцу Клинике за хирургију “Никола Спасић” при КБЦ „Звездара” Београд и редовном професору Медицинског факултета Универзитета у Београду – награду је примио његов син, кардиохирург Немања Карамарковић.

ЗАХВАЛНИЦЕ за помоћ у развоју општине Топола добили су: Бранко Ружић, Винарија „Александровић“, Привредно Друштво „Морсад” доо Топола, „Академија Фудбала Дуљај“, Служба опште медицине Дома здравља „Свети Ђорђе“ у Тополи, Татјана Јовановић, Гордана Ниџовић, Милан Антонијевић, Удружење жена „Рајковац“,

Верица Петрић Новчић, N FOTO“ Ненад  Николић, Славица Којић, Фризерски салон ,,Рада и Ема“, Марјан Торбица (постхумно).

ПОХВАЛЕ И ЗЛАТНИКЕ носиоцима Вукових диплома за постигнуте резултате током школовања добили су:

-Основна школа „Карађорђе“ Топола: Емилија Јокић, Лука Живановић, Данило Радовановић, Миа Тодоровић, Наталија Николић, Теодора Ђорђиески, Александра Живојиновић.

-Основна школа „Милан Блгојевић“ Наталинци: Софија Божић.

-Основна школа „Живко Томић“ Доња Шаторња: Анђелија Петровић, Валентина Рајковић, Данијела Чолић, Милица Станимировић.

-Средња школа „Краљ Петар I“ Топола: Немања Спасић, Теодор Ричковски.

 

Образложења за доделу ПОВЕЉА ,,РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ”:

Ирена Вујовић, министарка за заштиту животне средине у Влади Републике Србије

Ирена Вујовић као ресорна министарка заштите животне средине са искреном посвећеношћу и љубављу помаже Тополи. Само у овој календарској години определила је више од 1.200.000,00 евра за санацију деопоније Торови. Како је пројкат подељен у две фазе, следеће 2025. године, определиће још милион евра. Обезбедила је и средства од 2 милиона евра за изградњу канализације у насељу Љубесело у Тополи, а такође лично ће помоћи у обезбеђивању средстава за замену азбестних цеви на водоводној линији подно Опленца. Сматрамо да потпредседница Владе  и ресорна министарка Ирена Вујовић са пуним правом добија ова признање од општине Топола и да је оно још више обавеже да и у будућим пројектима помаже Тополи, а такав ће бити и пројкат „малог рециклажног дворишта“ са трансфер станицом за примарну селекцију отпада и одвожење комуналног отпада на регионалну депонију.

 

-Славица Ђукић Дејановић, министарка просвете у Влади Републике Србије

Славица Ђукић Дејановић  у седам мандата била је посланица у Народној скупштини Републике Србије, Савезном парламенту СР Југославије и Државне заједнице Србије и Црне Горе.

У прелазној Влади Републике Србије била је министарка за бригу о породици и чланица Интерпарламентарне уније.

Обављала је функцију председнице Народне скупштине Републике Србије од 2008. до 2012. године. Била је и вршилац дужности председника Србије од почетка априла до краја маја 2012. године.

Од 2012. до 2014. године била је министарка здравља у Влади Републике Србије, сада обавља функцију министра просвете.

Професионалну каријеру је провела у Клиничком центру у Крагујевцу и на Медицинском факултету Универзитета у Крагујевцу.

 Министарство просвете уз свесрдну помоћ министарке Славице Ђукић Дејановић у протеколом периоду доделило је преко 30 милиона динара ради улагања у школе на подручју наше Општине.

Министарство је одобрило средства за гасификацију средње школе, реконструкцију павиљона у ОШ ,,Карађорђе“ у Тополи и замену дотрајале столарије у ОШ ,,Живко Томић“ у Доњој Шаторњи.

Средњој школи су одобрени нови образовни профили који су у складу са потребама локалне привреде, што је довело до повећања броја ученика који ће од септембра похађати основну школу. У наредном периоду очекује нас даља реализација пројеката у сарадњи Општине и Министарства просвете.

 

-Проф. др Александар Карамарковић, руководилац Клинике за хирургију “Никола Спасић” при КБЦ „Звездара” Београд. и редовни професор Медицинског факултета Универзитета у Београду

Александар (Радослав) Карамарковић рођен је 1964. у Новом Пазару.Основну школу “Светозар Марковић” заврсшио је у Београду, а средњу у Петој Београдској гимназија 1982. са одличним успехом (добитник Аласове Дипломе).
На Медицинском факултету у Београду, дипломирао је 1987. са просечном оценом 9,93. На истом факултету магистрирао је 1992. (ужа научна област:хируршка анатомија) а докторирао 2001. године ( ужа научна област: абдоминална хирургија). Током рада налазио се на позицији шефа Одсека интензивне неге, Клиника за ургентну хирургију, шефа дежурне хируршке екипе, Клиника за Ургентну хирургију; начелник Хируршког одељења, Клиника за Ургентну хирургију; директор Клинике за ургентну Хирургију, Клинички центар Србије. Од 2018. налази се на функцији директора Хируршке клинике “Никола Спасић”, Универзитетски КБЦ “Звездара” Београд.

 Професор доктор Карамарковић се, као специјалиста опште и дигестивне хирургије, залаже за хуману и прогресивну примену медицинске науке у друштву, испољавајући својим радом и понашањем хуманизам ком сви тежимо. Својим преданим радом, научноистраживачким извођењима и менторством, професор доктор Карамарковић је дао изузетан допринос широј друштвеној заједници. Својим несебичним залагањем и дугорочним радом и ангажовањем, професор доктор Карамарковић је допринео свести и очувању здравља и постављању златног стандарда у области хирургије. На крају, али не мање важно, морам истаћи да је професор доктор Карамарковић увек излазио у сусрет грађанима општине Топола, обављајући разне хирушке интервенције, како би се грађани враћали нормалним животним активностима.

 

Образложења за доделу ЗАХВАЛНИЦЕ за помоћ у развоју општине Топола:

-Бранко Ружић – дипломирао је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Више пута је биран за народног посланика. Обављао је функције министра без портфеља, министра за државну управу и локалну самоуправу и министра просвете. За време мандата Бранка Ружића Општина Топола је остварила веома ефикасну и плодотворну сарадњу са Министарством за државну управу и локалну самоуправу, а потом и са Министарством просвете, када је започето више пројеката који су реализовани ове и прошле године.

-Винарија „Александровић“ – Најпознатија и најуспешнија српска винарија. Винарија Александровић је такође помогла одржавање Летњег кампа за младе упознајући младе из Црне Горе и Републике Српске са процесом производње вина, али и са историјом винарства и виноградарства у Шумадији.

-Привредно друштво ,,Морсад“ доо Топола – Једно од најуспешнијих привредних друштава на подручју наше Општине, које постоји скоро четири деценије. Током 2023. године МОРСАД је донирао прилазе и рампу намењену особама са посебним потребама Средњој школи Краљ ,,Петар Први“. Целокупни подухват, од идејног решења, преко израде и постављања прилаза и рампе, спровели су запослени МОРСАДА.

-„Академија Фудбала Дуљај“ – Једна од најпознатијих фудбалсих академија у Србији, која се налази у Тополи и постоји од 2009. године. Академија Фудбала Дуљај је свесрдно помогла одржавање Летњег кампа за младе који је крајем јула одржан у Тополи стављајући учесницима кампа на располагање своју опрему, тренере и терене.

-Служба опште медицине Дома здравља „Свети Ђорђе“ у Тополи – за присебност и брзу реакцију и реанимацију пацијента који је у Дом здравља ,,Свети Ђорђе“ у Тополи довежен са акутним срчаним застојем. Дана 25.6.2024. године у раним јутарњим часовима дежурна екипа прима на преглед пацијента са болом у грудима. У току прегледа и дијагностике пацијент губи свест и долази до срчаног застоја. Захваљујући великом знању, медицинским вештинама и доброј опремљености Службе хитне медицинске помоћи пацијент је успешно реанимиран и транспортован у КЦ Крагујевац. Данас опорављени тај млади човек води сасвим нормалан живот са својом породицом.

-Јовановић Татјана – Родом из Винче. По занимању дипломирани економиста и овлашћени интерни  ревизор у јавном сектору. Иза себе има низ хуманитарних  реализованих пројеката из области здравства и заштите животне средине. Велики је њен допринос општини Топола и Дому Здравља „Свети Ђорђе“ у реализацији набавке скенера за потребе дома здравља и свих грађана општине Топола, а тренутно пружа помоћ и за изградњу храма Христовог васкрсења у Крћевцу. 

-Гордана Ниџовић – директор ПУ „Софија Ристић“ Топола. Завршила Педагошку академију за васпитаче у Крушевцу, дипломирала на Учитељском факултету Универзитета у Београду. Посвећена свом послу, обавља га са великом љубављу већ 40 година, извела многе генерације, поносна што има прилику да буде део њиховог одрастања. Са колегама ради на решавању свих важних питања која су у вези са боравком и животом деце у вртићу. Остварује сарадњу на свим нивоима за добробит деце. Од 2021. године на месту директора, у периоду мандата радила на проширењу капацитета, реновирању, опремању, у циљу већег обухвата деце која расту и развијају се у квалитетној васпитно – образовној средини, подстицајној за равој и напредовање. Ради на имплементацији Нових основа предшколског програма образовања и васпитања.

-Милан Антонијевић – пољопривредник из Горње Трнаве, рођен 1968. године. После завршене основне и средње школе, остаје да живи и ради на селу где се успешно бави пољопривредом дуги низ година. Бави се воћарством и сточарством на преко 40 хектара земље. Има 30 крава музара, а од воћа се бави производњом шљиве, кајсије и вишње. Отац је троје деце. Село је одржало Србију, нахранило нас, прехранило и отхранило. На овај начин желим да се захвалим српском сељаку и свим пољопривредницима на територији општине Топола који живе, раде и опстају на селу.

-Удружење жена „Рајковац“ – настало је 2020. године. Од тада је било запажано где год се појавило. Удружење има 18 чланова (а само село 39 кућа). Активно учествује у свим културним активностима. Уз велику помоћ општине Топола и Агенције за рурални развој опремљена је просторија коју користе за састанке и дочекивање гостију. Организовале су прву Рајковачку гулашијаду, где су угостили више од 500 људи из неколико општина и села из околине. Имају планове да наставе са радом, да укључују нове активисте и наставе са учешћем на догађајима и манифестацијама у Тополи и околним градовима.

-Верица Петрић Новчић – дипл. психолог из Тополе, током последњих година у континуитету развија посебан концепт унапређења здравља и добробити заједнице у којој живи. Посебан акценат стављамо на отварање канцеларије удружења „Логос Т“ у Тополи која подиже свест младих о проблемима зависности наркоманије и алкохолизма. Пружа индивидуални и групни рад са децом и младима, унапређује ментално здравље младих, пружа подршку родитељима, наставницима и стручњацима који брину о деци и младима. Прва је препознала потребу да је малођој популацији потребна подршка психолога и логопеда. Организује често радионице на веома важне теме за развој младих и њихове личности. На њену иницијативу организована и успешно реализована акција чишћења Опленца.

-„N FOTO“ Ненад Николић – рођен 06. фебруара 1971. године у Аранђеловцу. Родом из Јеленца. Од 1988. године почео да се бави аматерски фотографисањем до 1997. године када прелази у професионалну лабараторију израде фотографија, услуга фотографисања весеља и комплетног аражмана везаног за фотографију и њене услуге. Наравно, ништа од овога не би било толико истрајно и успешно, да уз себе није имао своју супругу Данијелу, која прати сваки његов корак од самог почетка. Фирма настављам са радом дуги низ година, са великим успесима, када се 2009. године, син Никола придружује породичној фирми. Данас, после толиког дугог низа година, „N FOTO“ броји огромне бројке успешних весеља, уз помоћ десетак радника, сарадника. Како у савременом добу, технологија све више напредује, тако су настојали да буду увек у самом врху њених иновација. Имају најсавременију опрему, апсолутно све што је потребна за успешно бављење послом.

-Славица Којић – наставник физичког и здравственог васпитања која након основне и средње школе завршава Вишу пегагошку у Београду. Свој радни век провела је у више школи, а од 2002. радила је у ОШ ,,Карађорђе“ све до одласка у пензију 02.07.2024. године. Учествовала на разним атлетским такмичењима и више пута освајала прва места. Више пута је била организатор Олимпијскх сеоских игара. Спремала је и водила ученике на разна такмичења и остваривала запажене резултате, а једно од тих је Државно првенство у одбојци за дечаке где је освојено  I место школске 2022/2023. У школи је била омиљена као наставник од стране ученика, родитеља и колектива.

-Фризерски салон ,,Рада и Ема“ – Једна је од најстаријијих занатских радњи у Тополи. Рада Петровић је почела је са радом 1971. године, а од 2007. Године салон прераста у породичну фирму у којој раде Радин син Ненад и снаја Светлана. Кроз салон је прошло преко 10 квалитетних фризера који су изучили занат, а затим се и осамосталили. Салон је најстарија занатска фирма у Тополи. У овим временима брзог живота, веома је ретко да се развија, чува, негује и усавршава породична занатска традиција. Салон „Рада и Ема“ је пример добре породичне занатске праксе и заслужује сваку похвалу.

-Марјан Торбица (постхумно) – рођен 9.6.1961. године. Почео да се бави каратеом 1980. године у Кјукшин каи клубу „Горњи Вождовац“ на Бањици код тренера Момчила Иваза Ганге. Положио је за црни појац – први дан 1985. године. У међувремену, због немогућности такмичења у кјукушину (мали број клубова), такмичио се у шотокан стилу и постигао зашажане резултате. 1991. године прелази у Карате клуб „Раднички“ где остаје две сезоне. У том периоду, тренира кјукушин у спортском центру „Врачар“ код тренера Драгана М. Филиповића и Светлане Скендеровског. Након тога прелази у Карате клуб „Нови Београд“ и ту остаје до 1998. године. Те године се сели у Тополу и отвара Карате клуб „Карађорђе“ који води до 2019. године, када приступа Теквондо асоцијацији Србије. Завршио курс за оперативног тренера у каратеу на Високој спортској и здравственој школи у Београду. Носилац је црног појаса – трећи дан у штокану.