Дан државности Републике Србије

Топола, 15.02.2023. – Уз највише државне и војне почасти и полагањем венаца и цвећа на гроб вожда Карађорђа, данас је у Тополи, у храму Светог Ђорђа на Опленцу, обележен Дан државности Републике Србије. Помен вожду Карађорђу служио је Шумадијски епископ Јован, уз саслужење свештенства Опленачког намесништва.

Државну делегацију предводила је председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић која се сенима вође Првог српског устанка поклонила заједно са Радованом Вишковићем председником Владе Републике Српске. Полагањем венаца почаст вожду изразили су и представници Министавства одбране и војске Србије, Задужбине краља Петра I, породице Карађорђевић, града Крагујевца и многи други представници покрета, удуржења и организација Србије. Испред Општине Топола венац су положили председник општине Владимир Радојковић и заменик председника Мирко Радовановић.

Председник Радојковић је истакао везу која 1804. и 1835. годину чини нераскидивом: “Веру и наду у слободу као и стварање савремене српске државе уткао је српском народу вожд Карађорђе. Милош Обреновић је тај пут наставио што је резултирало напредним и за то време демократским уставом. Нит која повезује те две године је коначан пут ка слободи и развоју демократске мисли у Србији.”