Дигитални ауто-пут на делу

Поводом почетка реализације пројекта развоја широкопојасне инфраструктуре – брзог интернета, у руралним пределима Србије, данас су у селу Загорица боравили министар инфраструктуре и телекомуникација Михаило Јовановић и Владимир Лучић, генерални директор Телекома. Њих су у простору издвојеног одељења школе “Сестре Радовић” поздравили директорка школе Слађана Мијовић и Владимир Радојковић председник општине Топола.

Тим поводом, председник Радојковић је гостима изразио захвалност на реализацији пројекта, а ученицима и наставном особљу честитао Савиндан.

-Од данас крeћемо у једну револуцију што се тиче руралних подручја. Оно што нам је премијерка обећала, оно што нам је ресорни министар обећао, оно што нам је директор Телекома обећао почело је да се остварује, тако да радимо пуном паром. Имамо овде и тестирање брзине мреже. Што се тиче информатичке оспособљености, човек који живи овде у Загорици и онај на Врачару имају исте услове и за рад и за развој како би наша омладина остајала на селу – рекао је председник општине и додао  “пуно ми је срце” са жељом да се овај пројекат настави у пуном капацитету уз пуну захвалност комплетном републичком руководству “да једним малим кораком направимо велики искорак ка останку људи и опстанку наших руралних подручја”.

Директорка школе “Сестре Радовић” из Белосаваца, Слађана Мијовић у својој изјави је казала: “Захваљујем се свима који су учествовали у овом пројекту и пожелим добродошлицу у нашу школу. Хвала вам на увођењу брзог интернета у школу. Наша настава у овој подручној школи биће на овај начин боља и савременија. Имаће исте услове као и деца у Београду. Данас славимо школску славу, а уједно и овај дан који је за нас заиста значајан.”

Своје задовољство учињеним није крио ни генерални директор Телекома, Владимир Лучић: “Желео бих да се захвалим Влади РС на изузетном пројекту покривања интернетом руралних подручја. Овај захват не би могао да се уради без подршке Владе РС. Пројекат ће омогућити грађанима овог села и грађанима других села квалитет оптичког интернета исти као и у центрима градова. Оптички интернет је кључан у будућем развоју четврте индустријске револуције коришћења дигиталних сервиса. Омогућиће људима да остану овде и користе све бенефите дигиталних сервиса и да раде и зараде преко оптичког интернета.”

Министар  инфраструктуре и телекомуникација у Влади Републике Србије, Михаило Јовановић је указао и на симболички значај данашњег скупа и пуштања у рад брзог интернета.

-Веома сам срећан што данас симболично на Светог Саву, школску славу, пуштамо прве кориснике брзог интернета овде у Загорици. У децембру смо кренули са радовима. Први корисници брзог интернета постају једно домаћинство где ће деца у том домаћинству имати могућност да виде шта значе услуге брзог интернета са протоком преко 100 mb/s, а корисник постаје и ова школа где ће ђаци моћи да имају све садржаје које имају и ђаци у свим осталим школама у Србији. Зашто је битан брзи интернет у селима? Зато што ће онда и наши грађани овде у Загорици и свим другим селима у Србији моћи да користе све оне електронске услуге које смо развијали у претходних пет или шест година и да имају исту могућност какву имају и грађани у највећим центрима у Србији, рецимо у Београду или Новом Саду. Такође и школе у селима ће имати исти дигитални садржај, исте дигиталне уџбенике, исте дигиталне алате и могућност учења програмирања као што имају ђаци у највећим градовима. Такође, ово је битно и за привреду и останак грађана на селима, јер када имају брзи интернет они одавде могу да покрећу своје послове, своје бизнисе, да живе у селима па чак и да лакше дођу до града, јер рецимо овде од Загорице до Београда је често лакше доћи него с једног краја на други крај Београда. Ово је део једног великог пројекта, можда најбитнијег које је покренуло Министарство информисања и телекомуникација и подразумева да до 2025. године у свим домаћинствима у руралним подручјима уведемо брзи интернет. Захваљујем се нашим партнерима, пре свега Телекому Србије с којим заједно градимо нову мрежу. Влада Републике Србије и Министарство информисања и телекомуникација једним делом инвестира у ту брзу инфраструктуру, у тај наш дигитални ауто-пут, а Телеком Србије у 99% случајева је тај који грађанима и школама уводи брзи интернет. Овај пројекат је вредан око 500 милиона евра. Ми смо обезбедили финансирање скоро 250 милиона заједно са Европском банком за обнову и развој и Фондом за инвестиције који се тиче западног Балкана.

Након изјава су министар Јовановић и директор Лучић на делу показали тренутну брзину интернета која је у том моменту била четири пута јача у односу на пројектом  предвиђени, а који подсетимо износи 100 mb/s.