Одговорношћу и вакцинацијом искоренити вирус

Председниик општине Топола, Игор Петровић и Данијела Ђокић Пантић, заменик председника општине, посетили су данас Дом здравља “Свети Ђорђе” у Тополи. Превасходан циљ посете био је начин и услови у којима функционише вакцинација становништва против корона вируса. О томе су их на лицу места упознали директор ове здравствене установе доктор Јовица Жикић, заменик директора докторка Гордана Анђелић и главна медицинска сестра Гордана Ђорђевић. У тренутку док ово јављамо стигао је и допис да се у недељу неће вршити вакцинација становништва због неопходне детаљне дезинфекције просторија које се користе за вакцинацију.

Оно што највише занима житеље општине је податак да се у Дому здравља “Свети Ђорђе” може примити Sinofarm вакцина кинеског произвођача. До сада је, без данашњег дана, вакцинисан 871 пацијент. Из разговора са надлежнима се могло чути да је одзив и интересовање грађана на завидном нивоу, што само, како је рекао председник Петровић “говори о високом нивоу свести наших људи како би се ова пошаст искоренила”. Начин пријављивања грађана за вакцинацију је преко eUprave (euprava.gov.rs) или позивом на телефон кол центра за вакцине 0800-222-334.

Из разговора који су практично вођени у “ходу” – обиласком простора у коме се пацијенти пријављују, прегледају и вакцинишу, се могло чути и видети да су услови које Дом здравља пружа беспрекорни. Доктор Жикић истиче да на њима могу позавидети готово сви домови здравља у Србији, изражавајући захвалност Општини која их је са своје стране омогућила. О односу медицинских радника на свеукупно стање у време пандемије главна сестра Гордана Ђорђевић једноставно објашњава да су запослени одговарали само питањем “кад и где” – када се и где ради, када се и где неко допуњује…

До сада је у претходних десет дана на прегледима и вакцинацији радила једна екипа медицинских радника. Све тече веома брзо. Одмах по уласку у нову зграду Дома здравља примиће вас једна од три медицинске сестре и упутити на првог, од три, слободног доктора. По прегледу упућују вас на вакцинацују где ће вас вакцинисати такође једна од три медицинске сестре, а затим одлазите у посебну просторију где остајете из превентивних разлога наредних петнаестак минута. После тога добијате документ да сте примили вакцину и за три недеље заказивање ревакцинације. И то би било све. На нама остаје да останемо одговорни како за себе, тако и за своје окружење.