Потписан Меморандум за реконструкцију Краљеве винарије

У простору Краљеве винарије у Тополи данас је потписан Меморандум о сарадњи  Општине Топола и немачког ГИЗ-а који означава почетак радова на реконструкцији Краљеве винарије. Испред Општине Топола Меморандум је потписао председник општине Владимир Радојковић, док је испред ГИЗ-а, као носиоца реализације пројекта, потпис на Меморандум ставио Александар Бец, вођа програма у ГИЗ-у. Очекује се да ће овај, за општину Топола историјски догађај, јер реконструкција винарије то и јесте, бити окончан до краја августа ове године. Вредност инвестиције износи око 1,2 милиона евра. О детаљима реконструкције присутне је упознао пројектант пројекта реконструкције архитекта Небојша Глишић.

Испред ГИЗ-а, поред Александра Беца, потписивању Меморандума су присуствовали Томислав Кнежевић, Владимир Николић и Зорана Јосић, док су представници општине Топола били председник Скупштине општине Драган Јовановић, помоћник председника општине Драган Манојловић, главни урбаниста општине Маријана Андрић и Драган Рељић, управник Задужбине краља Петра I.

У оквиру радова реконструкције Краљеве винарије за чије спровођење је задужен ГИЗ планирана је: Реконструкција кровова, архитектонско-грађевински радови, енергетске инсталације, ПП централа и хидро инсталације. Општина Топола са своје стране је обезбедила архитектонско-грађевински пројекат и грађевинску дозволу за извођење грађевинских радова.

Уговорне стране остварују сарадњу у циљу реализације пројекта #ЕузаТебе – “ЕУ за културно наслеђе и туризам у правцу развоја туризма као значајног комерцијалног потенцијала за економски развој источне Србије и доњег Дунава. Циљ пројекта је допринос ЕУ Програму “ЕУ за конкурентност кроз иновације и развој туризма”, а посебно у вези са унапређењем: туризма/културних садржаја и вештина заинтересованих страна као део имплементације стратегије развоја туризма. У складу са овим резултатом, посебан циљ ове Акције је: “Унапређење туристичке понуде у регији Доњег Дунава у Србији, као део имплементације Стратегије туристичког развоја Србије.