Путује без пута и пут се за њим рађа

Сечењем славског колача и молитвом за оне који уче и за оне који се уче, у школама општине Топола обележен је Савиндан, школска слава и празник Српске православне цркве.

Овогодишње обележавање школске славе прошло је без уобичајених свечаности – хорских извођења и рецитала у спомен на живот и дело Светог Саве. Разлози за то су познати, мере превенције и заштите које се предузимају ради сузбијања корона вируса. Тако је данас било и у Основној школи “Карађорђе”, одакле потичу и ови снимци.

У нади да ћемо се наредних година у школама сви заједно окупљати и прослављати Савиндан, ученицима, учитељима, наставницима, професорима, школским радницима и директорима честитамо славу и желимо све најбоље – здравља, среће, радости, успеха и свега онога што нам живот чини посебним.

Свети Сава је установљен за школску славу одлуком Совјета Књажества Србског 2. јануара 1840. године,  а на предлог Анастасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца, који је предложио тај дан као празник свих школа. У одлуци Попечитељског просвјештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за патрона свих наших школа и да се од тада 14/27. јануар има у свим школама најсвечаније прослављати. Исте године су прве прославе и организоване.