Сјајни резултати у спољнотрговинској размени

 

Председник општине Топола, Игор Петровић, састао се данас у просторијама општине са Предрагом Лучићем, директором Привредне коморе Србије – Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског управног округа. У разговорима је учествовао и Душан Петковић координатор за пољопривреду Регионалне коморе. Након разговора гости су посетили фирму Rado-Fruit d.o.o. чијем је директору и оснивачу Гавриловић Радовану уручена награда за посебан допринос развоју привреде региона Привредне коморе Србије.

У изјави након састанка, Предраг Лучић је изразио задовољство на “изузетно конструктивном састанку са председником општине Топола”. Он је изнео податке о изузетним резултатима које је привреда општине остварила у првих 11 месеци прошле године као и заједничким активностима зарад подстицаја даљег привредног развоја.

-Драго ми је било што сам био у прилици да информишем председника општине Топола о изванредним резултатима које је привреда општине Топола остварила у првих 11 месеци прошле године, када је у питању спољнотрговинска размена. Информисао сам га да је у првих 11 месеци 2020. године привреда општине Топола остварила укупан обим спољнотрговинске размене у вредности од 28,5 милиона евра, од чега је извоз износио 18,7 милиона евра и у свему томе у спољнотрвинској размени остварен велики спољнотрговински суфицит у износу од 8,9 милиона евра. Оно што је изузетно значајно је да је овај остварени износ од 18,7 милиона у првих 11 месеци већи чак за 29,7%, скоро за трећину већи него остварени извоз истом периоду 2019. године. Укупан спољнотрговински суфицит који је у првих 11 месеци 2020. износио 8,9 милиона евра већи је чак за 56,4 % од оствареног спољнотрговинског суфицита у истом периоду 2019 – рекао је директор Лучић и додао да су ови резултати остварени у веома тешким условима које је изазвала пандемија која је отежавала кретање и роба и услуга и људи пре свега.

На састанку су председник Петровић и директор Лучић договорили и започињање важних заједничких активности које ће се остварити у наредном периоду. Реч је о оснивању шалтера за предузетнике Привредне коморе Србије, организовању састанка привредника и оснивању општег удружења предузетника општине Топола.

-Општина Топола и Привредна комора Србије ће започети активности које ће водити оснивању шалтера за предузетнике, што ће управо значити да ће у згради општине постојати место где ће у једном врло кратком року сви привредници и предузетници бити у прилици да добију све релевантне информације које се тичу њиховог пословања – казао је Лучић по овом питању.

Епидемиолошки услови тренутно представљају кочницу бржем организовању састанка са привредницима, коме би посредници били Општина Топола и Привредна комора Србије – Регионална привредна комора Шумадијског и Поморавског управног округа. Циљ састанка би било утврђивање потреба привредника, њихови проблеми са којима се срећу како би се што пре решавали и због тога је “потребно да се окупимо и да о томе разговарамо и донесемо неке закључке и коначно и ми као и локална самоуправа примимо и одређене обавезе од стране привредника општине Топола, а пре свега у циљу подстицања даљег развоја привреде Тополе” – додао је Лучић.

Трећа, веома значајна заједничка акција усмерена је ка оснивању општег удружења предузетника општине Топола. Лучић је подвукао да је то веома “битно на једној овако значајној локацији са много ресурса”.

Директор Лучић је изразио и задовољство сазнањем о сету подстицајних мера на нивоу општине подно Опленца, односно да “локална самоуправа спрема сет субвенција када је у питању привреда и пољопривреда и мислим да ће то заиста бити од посебног значаја за даљи подстицај привредних активности на територији општине Топола”.

По завршетку састанка гости су се у пратњи председника Петровића упутили ка селу Винча где су посетили компанију Rado-Fruit d.o.o. Предраг Лучић је директору и оснивачу компаније Радовану Гавриловићу уручио високо признање коморе за остварене резултате у пословању. Компанија се са изузетним успехом већ дуги низ година бави производњом, откупом, складиштењем и извозом воћа. Управо је она један од водећих лидера у извозу, када је у питању привреда општине Топола.