50 god od smrti Kralja Petra I

Поводом обележавања 50 година од смрти краља Петра II Карађорђевића, данас је у цркви Светог Ђорђа на Опленцу епископ Шумадијски господин Јован, уз саслужење свештенства Опленачког намесништва служлио је парастос, након чега је обављена церемонија полагања венаца. Венце су положили:

– ЊКВ принц Филип Карађорђевић са супругом Даницом;
– У име ЊКВ Престолонаследника Александра II венац су положили чланови Крунског савета Предраг Марковић и Драгомир Ацовић.
– Задужбина краља Петра I, венац је положио управник Драган Рељић;
– Општина Топола, венац су положили председник општине Игор Петровић и заменица председника Данијела Ђокић Пантић;
– ПОКС, председник покрета краљевине Србија Жика Гојковић;
– Општински одбор ПОКС-а;
– Савез „Српски соко”;
– Удружење краљевине Србије;
– Краљевина Србије – Општински одбор Топола;
– Равногорски покрет;
– Завод за стоматологију из Крагујевца.

Петар II Карађорђевић последњи је краљ Краљевине Југославије. Рођен је 6. септембра 1923. године у Београду. Најстарији је син краља Александра I и краљице Марије. После атентата на краља Александра I у Француској 1934. Петар II је био малолетан па је краљевска власт пренета на Намесништво на челу са кнезом Павлом Карађорђевићем. Проглашен је пунолетним после војног пуча против кнеза Павла и Владе Цветковић-Мачек који су донели одлуку о приступању Тројном пакту. У земљи је владао само 19 дана пошто је одведен у избеглиштво због инвазије сила Осовине на државу. Марта 1945. на основу претходног споразума Тито-Шубашић, пренео је своја овлашћења на трочлано намесништво. Збачен је са власти одлуком Уставотворне скупштине ФНРЈ од 29.11.1945. Службено никада није абдицирао. После II светског рата живео је у Француској и САД. До краја живота сарађивао је са Српском православном црквом и српском емиграцијом. После дуге и тешке болести умро је у Денверу (САД) 3. новембра 1970.