Ванредна седница Општинског штаба за ванредне ситуације

Топола, 20.11.2022. – Данас је у скупштинској сали Општине Топола одржана 3. ванредна седница Општинског штаба за ванредне ситуације. Седницом је у улози команданта штаба председавао председник општине Владимир Радојковић. На дневном реду су били Извештаји о стању водоснабдевања на територији општине Топола, о стању, спремности и припремама субјеката и зимских служби за зимски период 2022/23 година, заштити од пожара на територији општине Топола, радовима током године на водотоковима 1. и 2. реда и клизиштима, одронима и ерозијама на територији општине Топола.

Свакако, међу осталим, најактуелније питање било је стање водоснабдевања. Оно је у тој мери проблематично да се у једном тренутку размишљало и о увођењу ванредне ситуације на територији општине. Међутим, у последњих 48 часова водоснабдевање се донекле стабилизовало и одложило увођење “ригорозних” мера. Укупна производња из свих расположивих ресурса – изворишта у просеку је 26 литара у секунди. То је далеко од потребних количина воде за све кориснике које износе око 35 литара у секунди. Са тих 10 л/с корисници би имали уредно водоснабдевање.

Због свега тога, а пре свега лоше хидролошке ситуације на седници су усвојени одређени закључци када је у питању водоснабдевање.

Један од закључака је одвожење воде становништву у сеоском подручју које дужи временски период није имало воде цистернама Ватрогасне јединице која ће пружати помоћ тамо где ЈКСП Топола не може стићи са својом једном цистерном, а на основу захтева грађана и у сарадњи са ЈКСП. Такође се због лоше хидролошке ситуације налаже команданту штаба да прати ситуацију и да у складу са потребама донесе одлуку о увођењу ванредне ситуације.