Грб

Заведена ванредна ситуација на делу територије општине Топола

На предлог Штаба за ванредне ситуације општине Топола, након данас одржане ванредне седнице, председница општине Јасна Вуковић донела је одлуку о увођењу ванредне ситуације на делу територије општине Топола који се водом снабдева са система Јавно стамбено комуналног предузећа (ЈКСП) Топола. Одлука о увођењу ванредне ситуације се односи на Варош Тополу и седам сеоских насеља која су повезана на централни систем водоснабдевања – Винча, Пласковац, Липовац, Метеризе, Митровчић, Ваганац и Жабаре због елементарне непогоде  – недостатка воде за пиће.

Тим поводом, председница општине Топола, Јасна Вуковић издала је следеће саопштење:

“Због изузетно неповољне хидролошке ситуације (дугог периода без падавина) коју уједно прате и тропске температуре и повећана потрошња воде, дошло је до опадања количине воде на извориштима којима управља ЈКСП “Топола”, чиме је угрожено водоснабдевање града Тополе и седа сеоских насеља која су повезана на централни систем водоснабдевања.

Тренутно имамо ситуацију да су два (Милића поток и Поточање) од три изворишта сирове воде пресушила, а треће Јарменовачка река је на граници биолошког минимума и на критичном нивоу експлоатације. Градска изворишта – бушотине су у фази опадања јер се црпљење воде врши даноноћно већ 30 дана. Због све лошијег стања на извориштима уведене су рестриктивне мере од 11.07.2024. године.

ЈКСП “Топола” је у складу са расположивом количином воде покушало да врши равномерну расподелу воде својим корисницима, међутим погоршање хидролошких прилика доводе нас у ситуацију да немамо капацитете чак ни за такво рестриктивно снабдевање сеоских насеља, а да не угрозимо минимално снабдевање градског насеља где имамо приоритетне установе – Вртић, Забавиште, школе, Дом здравља и слично. Због свега наведеног данас на ванредној седници Штаба за ванредне ситуације донета је Одлука о увођењу ванредне ситуације на делу територије општине Топола. Села која су на систему водоснабдевања су искључена са система водоснабдевања до даљњег, а начин снабдевања водом поменутих села ће бити на начин постављања танкова и редовног пуњења истих, све до побољшања хидролошких прилика. Такође, цистерна ЈКСП “Топола” по унапред утврђеном плану ће обилазити поменута села како би грађанима обезбедили на овај начин воду за пиће.

Јасно је да су температуре високе и да је потреба за потрошњом воде појачана, али оваква хидролошка ситуација представља елементарну непогоду на коју ми не можемо да утичемо. Општина Топола интезивно ради на проналажењу нових количина воде, међутим ово је ситуација када све количине које постоје пресушују, како код нас тако и у другим општинама попут Чачка, Горњег Милановца, а које се снабдевају са једног далеко већег система.”

Тренутно расположива количина воде на свим извориштима ЈКСП водоснабдевања износи 20 л/с, док су потребе потрошача 35 л/с. Како би се обезбедила вода, ЈКСП ће у сарадњи са председницима Савета месних заједница распоредити танкове за воду. Окружном штабу за ванредне ситуације у Крагујевцу, Шумадијском управном округу, Сектору за ванредне ситуације у Крагујевцу упутиће се званичан захтев за помоћ у достављању цистерни са водом, односно воде која би била дистрибуирана најугроженијим домаћинствима на сеоском подручју општине Топола. Поред тога, забрањује се коришћење воде из сеоских водовода за заливање пољопривредних култура, прање аутомобила и слично.