Топола у “Ритму Европе”

Највеће дечије музичко такмичење “Србија у ритму Европе”, које се емитује на телевизији са националном покривеношћу, има традицију дугу већ 12 година и подржано је од стране амбасадора земаља Европе, Израела и Аустралије.

Ове године и ученици општине Топола су се укључили у ово престижно такмичење. Претходног викенда екипа у саставу Вељко Матић, Далибор Рајић, Нађа Дукић и Наталија Николић, у пратњи координатора Јасне Вуковић, боравила је у Србобрану, Граду Победнику у 2021. години. Тамо су са еминентним стручњацима у области певања и плеса увежбавали своје тачке за предстојеће такмичење. План је да се сваког месеца један викенд састану у Србобрану, виде напредак сваке екипе, коригују евентуално неке делове и пре свега се лепо друже.

“Ритам Европе” је такмичење које окупља децу и омладину узраста од 12 до 21 године, која поред свог града или општине представљају и певају на језику једне од земаља Европе, Израела и Аустралије. Укупан број градова представника – такмичара је највише 25 у једној земљи, а најмање 12.

Аудиција за избор представника града или општине се одржава у том граду или општини. Сва заинтересована деца и омладина се информишу у сарадњи са градом или општином преко организованог јавног позива – школа, културно-уметничких друштава, културних центара, плесних клубова, друштвених мрежа. Припрема деце за телевизијски пренос подразумева да се деца обучавају са телевизијским тимовима “Ритма Европе” да у телевизијском преносу представе додељену земљу Европе, Израел и Аустралију.

Победник такмичења одређује се сабирањем SMS гласова, гласова жирија градова учесника и стручног жирија додељеног од стране фестивала “Ритам Европе”. Број чланова стручног жирија броји најмање 3, а највише 5 особа које су афирмисане у својој бранши и познате широј јавности те земље (истакнути уметници, глумци, певачи, редитељи, режисери). Из Града Победника је следеће године телевизијски пренос на телевизији са националном покривеношћу, а деца Града Победника као награду добијају путовање у земљу коју су у телевизијском програму представљала.