Министарка Дарија Кисић у посети Тополи
У радној посети Тополи данас је боравила Дарија Кисић, министарка за бригу о породици и демографију. Министарку Кисић је у згради Општинске управе дочекало руководство Општине – председник Владимир Радојковић, председница Скупштине општине Јасна Вуковић, као и народни посланик Драган Јовановић.
Обраћајући се медијима након састанка, председник општине Топола, Владимир Радојковић је изразио захвалност министарки Кисић на посети и разумевању социјалне тематике са којом се суочавамо. Истакао је да је сарадња са ресорним Министарством на високом нивоу, да ће се наставити и у будућем времену како би се, уз подизање наталитета и бригу о породици постигли још бољи резултати.
-Било би лепо да посетимо сваку породицу, али трудимо се да посетимо што више, тако да ћемо и сада у Тополи да посетимо пар породица са децом и да им дамо подршку. Управо то и јесте циљ нашег Министарства за бригу о породици, да да подршку младим људима, да заснују породице у својој лепој земљи, у Србији и да подржимо оне који већ имају децу. Тако смо и са председником општине и са председницом Скупштине општине и народном послаником причали шта ћемо то да радимо у наредном периоду да побољшамо пронаталитетну политику и у овом граду тако да ћете тек видети у наредном периоду резултате наших активности, а ми се у Министарству трудимо да већи део свог буџета управо усмеримо ка локалним самоуправама, да заједно улажемо, да заједно градимо, да заједно промовишемо мере које представљају подршку породици и подршку пронаталитетној политици, јер све што радимо и све што градимо радимо због наше деце, све са циљем да нас буде што више. До сада је, када је у питању субвенција за куповину прве некретнине на подручју ове општине једна мајка добила ову субвенцију и ми позивамо и све остале који испуњавају услове који су родили дете до годину дана, да ако до сада нису биле власнице некретнине да се пријаве за овакву подршку државе. Напомињем то је у питању вредност до 20 хиљада евра, до 20% од вредности стана. Видећете у наредном периоду имаћемо много заједничких активности да подржимо рађање деце и да подржимо породице са децом – рекла министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић.
Народни посланик Драган Јовановић је додао да породицама којима је помоћ неопходна “ми као локална самоуправа морамо да помогнемо, да им обезбедимо услове за живот, а да се држава преко ресорних министарстава укључи да ту децу изведемо на прави пут. Да сутра буду добри ђаци, да буду добри домаћини и да буду вредни у овој нашој локалној средини”.
Након тога, министарка и њени домаћини посетили су породице Зиндовић у Тополи и Никић у Белосавцима, а такође и Удружење “Загрљај” које пружа подршку особама са сметњама у развоју. Поред дарова које је припремила најмлађима и непосредних, спонтаних разговора са њима, министарка се задржала и у разговору са Славицом Ђурић Павловић и Јеленом Кундовић, психологом и дефектологом Удружења. Четворочлана породица Зиндовић у изнајмљеним кућама живи у Тополи. Корисници су социјалне помоћи. Родитељи, отац Мирчета и мајка Милка немају стално запослење. Отац повремено ради махом физичке послове и у надници. Оба дечака – Немања и Никола су са сметњама у развоју. Породица Никић живи у Белосавцима. Отац Иван ради и живи са шест синова. Најстарији има 17, а најмлађи две године. Нажалост, пре нешто више од годину дана Иванова супруга и мајка деце погинула је у саобраћајној несрећи.