Министарка Грујичић посетила Тополу
Министарка здравља у Влади Републике Србије, Даница Грујичић боравила је данас у посети општини Топола. У пратњи руководства општине, Драгана Јовановића, председника Привременог органа општине и чланова Драгана Манојловића и Добрице Сремчевића, министарка је обишла Дом здравља “Свети Ђорђе” у Тополи.
Директорка Дом здравља др Валентина Пајић упознала је министарку Грујичић са простором – ординацијама и стањем медицинске опреме којом установа располаже. Део посете министарка је посветила разговору са Снежаном Маринковић, председницом Удружења “Волим живот” – удружења оболелих од канцера. Након тога Даница Грујичић је посетила сеоску амбуланту у Белосавцима и може се слободно рећи кренула у ненајављену посету амбуланти у Наталинцима.
-Колико сам могла за ово кратко време да видим организација здравствене заштите у Тополи је заиста одлична и представља прави пример како су локалне самоуправе које су водиле рачуна о здравственој заштити свог становништва радиле. Пре свега овај нови објекат који још није завршен, али ево сада сам разговарала са директорком и председником да се можда направи један мањи стационар да људи не би морали за оно што се овде може помоћи да иду ни до Аранђеловца ни до Крагујевца – рекла је у уводу своје изјаве министарка Грујичић и додала да је схватила реалну потребу за аутомобилима неопходним за патронажну службу. Обећала је помоћ ресорног Министарства за очување и реконструкцију старих објеката у оквиру Дома здравља. Похвалила је и очување стоматолошке службе јер је у плану организација и оспособљавање стоматолошке службе у домовима здравља. Даница Грујичић је обећала и помоћ у набавци адекватне опреме потребне за још боље и ефикасније функционисање здравствене заштите у Тополи.
Захвалила се директорка Дома здравља др Валентина Пајић министарки на посети и нагласила да јој је драго да је министарка задовољна оним што види.
-Ми се заиста трудимо да превентивна медицина у нашој Тополи ради у свим капацитетима. То је гинекологија, педијатрија и служба опште медицине. Имамо проблем са лекарским кадром. Ту смо заиста увек у мањку, али уз помоћ Министарства, уз помоћ локалне самоуправе трудимо се да све те проблеме наши пацијенти не виде и не уоче и да радимо 24 сата. Ово је Дом здравља који пружа хитну медицинску помоћ. Након прве и друге смене – 24 сата, а то могу да вам и наши пацијенти као задовољство искажу – рекла је између осталог директорка Пајић.
-Министарка Даница Грујичић је једини министар здравља који је у задњих 30 година дошао и на овакав начин обишао Дом здравља у Тополи и видео све наше потребе. Иначе, ми смо једина локална самоуправа која је комплетно о свом трошку, а овде је уложено више од милион евра, уредила овај објекат без динара помоћи од било кога са стране. И зато је сада потребно да нам Министарство помогне у завршетку овог другог дела објекта – рекао је Драган Јовановић мислећи на нови објекат Дома здравља и подсетио да је делимична реконструкција старе зграде већ рађена, али је она сада у стању да је неопходна генерална реконструкција. Јовановић је додао да је план да се уреде и остале четири амбуланте на територији општине јер две трећине становништва гравитира управо на сеоском подручју и на тај начин да се примарна здравствена заштита приближи свим грађанима.