Винска визија Опленачког виногорја
Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић посетио је данас општину Топола. Он је са Драганом Јовановићем, председником Привременог органа општине Топола дочекао делегацију Wine Vision у оквиру сајма Wine Vision by Open Balkan 2023. Међу гостима, а било их је око четрдесет, су се налазили организатори манифестације, винске судије и трговачки представници из Кине, Велике Британије, Француске и других земаља из читавог света. Едукативна винска тура кроз Опленачко виногорје, као официјелни део програма за винске професионалце и експерте у оквиру Wine Vision by Open Balkan 2023 је одржана у просторијама Старе школе/Старе библиотеке – у оквиру Карађорђевог града. Након одржавања Master class-a организована је дегустација вина Опленачког виногорја уз музичку пратњу чланова Big bend RTS-a.
Туристичко-економски потенцијал општине Топола и Аранђеловац и Опленачког виногорја, стручно, зналачки, сјајно – као да то раде читавог свог живота, представили су студенти TFutures kluba из Тополе и Аранђеловца: Љубица Стојановић, Лука Пољак, Милош Михајлија и Драган Стојановић, док је Александар Саша Маринковић гостима презентовао Опленачко виногорје праћено дегустацијом вина. Уважени архитекта Небојша Глишић, добитник овогодишње Повеље општине Топола, је свеобухватно и изузетно надахнуто представио План генералне регулације општине Топола који је на 32. Међународном салону урбанизма у Нишу добио прву награду.
Поздрављајући министра Момировића и госте Драган Јовановић је рекао да је ово изузетна прилика за презентовање наших потенцијала, а “то су пре свега воћарство и виноградарство”. Он је подсетио да само у општини Топола постоји преко 20 регистрованих винарија и да је “само у винаријама у Тополи запослено више од 300 људи што би практично могло да значи да су винарије појединачно постале највећи послодавац на овом подручју централне Шумадије”. Међународне трговачке уговоре које држава склапа Јовановић види као велики подстрек и подстицај виноградарима, винарима и воћарима Шумадије.
-Са кинеским партнерима разговарамо о отварању једне фабрике у Наталинцима где би се радила производња воћних концентрата за сокове, за фармацију који би ишли директно одавде из Тополе у Кину. А то је управо последица уговора о којима Министарство трговине већ дуго преговара са Кинезима како би то ступило на снагу од јануара следеће године. То су потенцијали и задовољство ми је да можемо о томе данас да разговарамо у Тополи. Ово је само један први корак за све оно што је председник Вучић урадио, пре свега са идејом отвореног Балкана, са спајањем, пре свега ми овде, комшије, да се боље разумемо, а онда да можемо да идемо ка трећим тржиштима. За нас у Шумадији је посебно битна та прича виногорја, извоза вина и наравно воћа – рекао је Драган Јовановић.
Министар трговине Томислав Момировић је изразио задовољство данашњим боравком у Тополи. Честитао је председнику Јовановићу и организаторима на успеху, односно довођењу четрдесет “заиста еминентних људи из винског бизниса”.
-То је велика ствар за све људе који се баве производњом вина не само у Тополи већ у целом крају да продају своје производе, да направе нове контакте који ће им гарантовати пласман у наредним годинама. То је добра ствар и баш сам се задржао са једним купцем из САД. Он ме је подсетио на нешто што ми по некад и заборављамо. Некад ми сами подцењујемо себе. Питао сам га да ли смо ми на добром путу? Како се Вама чини? Пошто је он човек из Калифорније, једног од најбрже растућих делова света када причамо о винарству, он ми је рекао без икакве сумње “како данас изгледа Топола, Аранђеловац и Опленачко виногорје и како је изгледало пре седам-осам година – то је небо и земља”. Ви имате невероватан раст, ви се озбиљно развијате и то су речи охрабрења, не за мене, него за све људе у овом крају јер то гарантује још више послова, то гарантује још веће плате. Када причамо о винаријама ми не причамо о неком апстрактном послу где људи седе и пију вино. Причамо о једном покретачу равномерног регионалног развоја. Ми причамо о комплетном угођају за све људе који требају из великих градских центара да дођу овде. Значи о домаћој производњи, о продаји те домаће производње у овом крају. Причамо о томе да људи који долазе из градских центара треба да завиде људима када дођу у Тополу и Аранђеловац. Тако се развила северна Италија. То је кључ равномерног регионалног развоја. Мале винарије, домаћа производња, аутентични укуси, природа – па то је оно што пре свега Топола има – казао је министар Момировић. Министар је говорио и о значају споразума о слободној трговини са Кином за домаће произвођаче. Види је као огромну шансу за нашу привреду. Истакао је да су отворена врата највећег тржишта на свету јер ће практично сва роба моћи да се извози у Кину без царина. Он је на крају, пре свега, позвао све људе да се удружују, да заједнички истражују шансу и прилику и иступају на тржишту.
Када смо на почетку текста говорили о едукативној винској тури кроз Опленачко виногорје, као официјелном делу програма, морамо подсетити и истаћи да су прошле године студенти TFutures kluba из Тополе и Аранђеловца заједно са студентима Case Study kluba са Факултета организационих наука у Београду презентовали Oplenac Wine Region у оквиру студентске иницијативе промоције општине Топола и Аранђеловац и винског пута који спаја ове две општине. Пошто је ова регија једина представљена на овај начин на прошлогодишњем сајму, ове године је организована посета делегације као подршка иницијативи и прилика да се гости упознају са потенцијалима наше регије и испробају вина на лицу места.