ОШ „Карађорђе“ Топола – ПРВАЦИ Државног првенства Србије у ОДБОЈЦИ
Ученици ОШ „Карађорђе“ Топола већ имају дугу традицију да буду истакнути у настави физичког и здравственог васпитања, а нарочито у одбојци. Осврнимо се на давно прошли период када су остваривали запажене резултате док је наставник Мија Тодоровић освајао прва места у одбојци. Тако су били:
Прваци Србије 1970.године.
Прваци Југославије 1976.године.
Прваци Србије 1980.године.
Допринос наставника Драгана Томасовић такође је био јако значајан период у тренинзима одбојке. Као дугогодишњи наставник школе, са ученицима је учествовао на окружним, међународним и републичким такмичењима, али без запажених резултата.
Већ дужи низ година нисмо имали добре екипе ученика за одбојку, али задњих пар година упућујем ученике да тренирају у Одбојкашки клуб ,,Карађорђе“ где тренирају сваки дан, јер са мало часова у школи не могу постати врхунски одбојкаши. Пре две године, у време Короне смо учествовали на Републичком такмичењу у Кладову и Караташу и освојили 7.место. То нам је била мотивација да будемо још бољи и то смо постигли ове године.
Наш пут до освајања титуле првака државе у одбојци проткан је са доста рада, залагања, а као прво и најважније мотивисаност ученика за редовни рад и вежбање. Поред редовних часова и првих контаката са лоптом на редовним часовима и часовима одбојкашке секције упућивани су на тренинге одбојкашког клуба „Карађорђе“ где су усавршавали технику и тактику игре. Тако су заволели одбојку и још више се посветили вежбању. Одбојку смо вратили у Тополу.
Као наставник физичког и здравственог васпитања увек ми је био циљ да што више ученика укључим у све спортове и да им дам прва и основна знања. Почетком ове школске године направила сам мушку и женску екипу за такмичење на нивоу одељења осмих разреда, одржала и мотивисала ученике тако да би их заинтересовала, а потом одржала међуодељенско такмичење крајем октобра 2022. године. Од ученика који су се истакли као најбољи играчи направила сам екипу школе за дечаке и девојчице, знајући да нам предстоји окружно такмичење у децембру. Сви су заједно долазили на секцију одбојке и играли једни против других, а то их је све више мотивисало. Састав екипа је следећи:
Мушка одбојкашка екипа:
1. Саша Радовановић 8/1
2. Новак Радојчин 8/4
3. Вељко Филиповић 8/2
4. Александар Ђурић 8/2
5. Коста Матић 8/4
6. Никола Томасовић 7/4
7. Данијел Раденковић 7/4
8. Игњат Живановић 8/2
9. Лазар Андрејић 8/3
10.Игор Милановић 8/1
11. Лазар Павлићевић 8/2
Женска одбојкашка екипа:
1. Кристина Сремчевић 8/3
2. Милица Ташић 8/3
3. Јелица Белоица 8/3
4. Милица Милићевић 8/2
5. Нина Петровић 8/1
6. Миа Тодоровћ 7/2
7. Ива Јокић 7/4
8. Андријана Вељовић 8/1
Обе екипе на такмичење у одбојци је водила наставница физичког и здравственог васпитања Славица Којић.
Дечаци- ученици на Окружном такмичењу у Крагујевцу 12.12.2022. освајају ПРВО место, а девојчице- ученице освајају ТРЕЋЕ место и два пехара са дипломама доносимо у школу. Ученици настављају даље такмичење и одлазе на Међуокружно такмичење, а ја као наставник прихватам да организујем и уједно да водим екипу наше школе уз одобрење директора Ивице Миливојевић. Такмичење је одржано у ОШ,,Каређорђе“ у Тополи, то јест нашој школи 14.03.2023.године. Уз сву организацију и припрему екипе и помоћ ОК „Карађорђе“ наша школа је била домаћин. Учествовале су 4 екипе и то:
ОШ „Милица Павловић“ Чачак
ОШ „Чибуковачки партизани“ Краљево
ОШ „Владимир Перић Валтер“ Пријепоље и
ОШ „Карађорђе“ Топола.
Уз добру организацију, дружење и фер плеј игру ОШ „Карађорђе“ осваја ПРВО место и стиче услов за одлазак на Републичко такмичење. Цела школа је била одушевљена а поготову ученици јер се први пут у нашој школи одржало неко званично такмичење у последњих 20 година у ком је присуствовао председник општине Влада Радојковић,који је отворио такмичење и пожелео доста успеха, заменик Јасна Вуковић и координатор Шумадијског округа „Савеза школског спорта“ Драган Ђорђевић.
Убрзо потом добијам БИЛТЕН -обавештење од Републичког савеза за школски спорт Србије да се 27.и 28.03.2023.године на Сребрном језеру и Великом Градишту одржава Државно првенство у одбојци за дечаке основног школског узраста. Пре поласка на Државно првенство добили смо вест да Новак Радојчин неће моћи због болести да иде на такмичење, чиме је екипа ослабљена. Тада је настало мало разочарење како код ученика у екипи, тако и код мене наставника. Уз договор са директором школе Ивицом Миливојевић организујемо одлазак мини бусом на Сребрно језеро где смо се сместили у хотел ,,Сребрно језеро“. Ученици презадовољни смештајем, храном, дружењем са вршњацима из школа широм Србије.
Тамо нас је чекало 8 екипа из целе Србије и то:
1. ОШ „Јан Амос Коменски“ Кулпин, Бачки Петровац
2. ОШ „23. октобар“ Сремски Карловци
3. ОШ „Петар Петровић Његош“ Београд
4. ОШ „Доситеј Обрадовић“ Пожаревац
5. ОШ „Карађорђе“ Топола
6. ОШ „Свети Сава“ Ниш
7. ОШ „Кнез Лазар“ Доња Гуштеница Грачаница КиМ.
8. ОШ „Васа Пелагић“ Лескова
У 13 часова у сали хотела уз присуство само наставника и организатора ,,Савеза за школски спорт Србије“ обављен је жреб где се екипе деле на две групе А и Б.
Група А , игра у спортској хали на Сребрном језеру:
А1. Кулпин Бачки Петровац
А2. Доња Гуштеница КиМ
А3. Топола
А4. Пожаревац
Група Б, игра у спортској хали у Великом Градишту:
Б1. Београд
Б2. Ниш
Б3. Лесковац
Б4. Сремски Карловци
Игра свако са сваким у групама по бод систему.
27.03.
14:30 Кулпин 2 – Пожаревац 1
15:30 Доња Гуштеница 0 – Топола 2
16:30 ПОжаревац 2 -Топола 1
17:30 Кулпин 2 -Доња Гуштеница 0
28.03, 9:00 Доња Гуштеница 0- Пожаревац 2
10:00Топола 2- Кулпин 0
Табела А групе: Табела Б групе:
1. Топола 1. Сремски Карловци
2. Пожаревац 2. Ниш
3. Кулпин 3. Београд
4. Доња Гуштеница 4.Лесковац
Игра се финале прве и друге групе. За прво место играју први из групе А и први из групе Б на табели, а то су: ОШ,,Карађорђе“Топола игра против ОШ „23. октобар“ из Сремских Карловаца и побеђује са 2:0 (25:18, 25:16). Тако освајамо ПРВО место на Државном првенству Србије за ученике основних школа. Настало је невиђено славље. Поред учесника из наше школе други дан дошли су ученици са наставницом Надом Стевановић као подршка одбојкашима. После победе и освојеног ПРВОГ места навијачи су утрчали у терен и заједно са играчима јако пуно се радовали. Све је било на нивоу уз пуно смеха, весеља, дечије граје, узвикивања, фер-плеј игре и фер-плеј навијања.. Ја, наставник, била сам презадовољна са играчима, а такође и са навијачима који су били на нивоу свог задатка. Нисам лако могла схватити који успех смо остварили, ПРВАЦИ Србије у ОДБОЈЦИ, па то је нешто најлепше, пресрећна сам. Све је било у најбољем реду. Са играчима сам била презадовољна, а такође и са навијачима, били су преслатки.
Потом је била додела медаља и пехара:
1. место ОШ „Карађорђе“ Топола
2. место ОШ „23. октобар“ Сремски Карловци
3. место ОШ „Доситеј Обрадовић“ Пожаревац
Све три екипе су награђене за освојена места са пехарима, медаљама, дипломама за сваког ученика и за школу. Највећи пехар припао је нама јер смо доказали да смо најбољи и заиста га заслужујемо. Мени ,наставнику Славици Којић, а и нашој екипи упућене су честитке од свих присутних наставника, организатора Савеза за школског спорта Србије и свих који су били присутни у спортској хали на Сребрном језеру. Ово такмичење остаће у лепом сећању свим ученицима наше школе, а посебно ученицима одбојкашке екипе и наставнику физичког васпитања Славици Којић. Пожелела бих да и убудуће наши ученици понове успех у такмичењу као што су остварили у школској 2022/2023.
Наставник физичког васпитања ОШ,,Карађорђе“ Топола
Славица Којић