Посета туроператера Опленцу

У оквиру реализације пројекта Центра за равномерни регионални развој, Удружења жена “Опленац” и Туристичке организације “Опленац”, данас је организована посета туроператера Опленцу. Посета је организована у оквиру пројекта “За ваша непца с љубављу са Опленца” који има за циљ развој руралне економије и туристичке понуде општине Топола кроз брендирање и промоцију гастрономске баштине Опленца. Иницијатива је део Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 који финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињених нација (UNDP). Пројекат суфинансира Општина Топола.

Добродошлицу туроператерима у Визиторском центру пожелео је председник општине Топола, Владимир Радојковић, износећи потенцијале ове шумадијске општине у правцу свеобухватног развоја туризма као важне привредне гране. О активностима Удружења жена “Опленац”, али и другим постојећим садржајима који могу обогатити туристичку понуду, говорила је председница удружења Снежана Маринковић, док је пројекат презентовала Ванеса Белкић, координадорка пројекта. Након приказивања промотивног филма о Тополи, планирана је посета Карађорђевом граду, Краљевој винарији, цркви Светог Ђорђа и кући краља Петра I на Опленцу, Винарији Александровић у Винчи, родној кући Радоја Домановића у Овсишту где ће поподневни одмор провести у туристичком домаћинству “Мока”.

Посета је организована у намери да се туроператери упознају са доступном туристичком и гастрономском понудом Опленца како би се подстакли на сарадњу са локалним провајдерима, као и на креирање новог туристичког производа – излета за иностране туристе који желе да пробају аутентичну храну, али и да искусе нешто сасвим ново, попут учешћа у берби грожђа или припреми зимнице и традиционалних јела, уз упознавање са културно-историјским знаменитостима Опленца. У оквиру пројекта је креиран и први гастро сувенир са аутентичним укусима локалних малих произвођача хране и брендирано паковање за укупно 17 локалних специјалитета, међу којима су џемови, слатка, ајвар, козји сир у маслиновом уљу са зачинима, љуто грожђе и друго.