Пожар на цистерни – ВЕЖБА!!!

Услед паљења нафте на цистерни, капацитета 25000 литара у оквиру бензинске станице “Неша петрол I” у Тополи, дошло је до пожара. Пожар је настао услед заваривачких радова захватајући преосталу нафту и талог у цистерни створајући велику концентрацију дима. У моменту настанка пожара у околини цистерне нашле су се две особе. Прва особа, заваривач, уз опекотине и тровање угљен-моноксидом, пао је са цистерне повредивши кичму. Друга особа, радник на бензинској пумпи се онесвестио услед тровања угљен-моноксидом у покушају да коришћењем надземног хидранта угаси пожар.

Овако је, поштовани читаоци, изгледао почетак тактичко-показне ватрогасне вежбе коју је у понедељак, 29. маја, у склопу поменуте бензинске станице извело Ватрогасно спасилачко одељење (ВСО) Топола. У вежби су осим припадника ВСО Топола учествовали и припадници Црвеног крста Топола – тим за реаговање у несрећама, Добровољно ватрогасног друштва “Опленац” Топола, Полицијске станице Топола и запослени на самој пумпи, тако да је реч заправо била о једној здруженој и синхронизованој акцији.

Вежба је у себи носила неколико тема: – Пожари; – Реаговање код акцидената са опасним материјама; – Техничке интервенције. Акција је предвиђала гашење пожара на цистерни за превоз опасних материја, евакуацију повређених и дислоцирање пожаром захваћених возила. За вежбу је ангажовано око 20 људи са укупно 7 возила.

Након одржане тактично-показне ватрогасне вежбе организована је едукација запослених на пумпи у правцу евентуалних интервенција у сличним ситуацијама. Теме су биле пожари са опасним материјама, пружање прве помоћи и евакуација угрожених лица.