Промоција гастрономске баштине Опленца
Центар за равномерни регионални развој у сарадњи са Удружењем жена “Опленац” и Туристичком организацијом “Опленац” Топола, организовао је данас у Визиторском центру конференцију за медије у циљу упознавања са резултатима пројекта “За ваша непца с љубављу са “Опленца”. Присутнима су се обратили председник Привременог органа општине Драган Јовановић, директорка ТО, Слађана Глишић, председница Удружења жена “Опленац”, Снежана Маринковић и Ванеса Белкић извршна директорка Центра за равномерни регионални развој.
У Тополи се од почетка новембра 2023. године спроводи пројекат “За ваша непца с љубављу са “Опленца” који има за циљ подршку развоју руралне економије и туристичке понуде општине Топола брендирањем и промоцијом гастрономске баштине опленачког краја. Пројекат спроводе Центар за равномерни регионални развој и Удружење жена “Опленац” у сарадњи са Туристичком организацијом “Опленац”. Иницијатива је део Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (ReLOaD2), који финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињених нација за развој (UNDP). Пројекат суфинансира Општина Топола.
Пројекат ће омогућити брендирање 16 домаћих производа које припремају вредне руке опленачких домаћица, међу којима ће се наћи слатка и слана зимница. То подразумева креирање визуелног идентитета, дизајн етикета и амбалаже, осмишљавање слогана, набавку стаклене и картонске амбалаже, као и креирање сувенирског и промо паковања које ће објединити производе већег броја пољопривредних газдинстава са Опленца. Пројекат обухвата и низ промотивних активности међу којима су: организовање посете тур-оператера опленачким газдинствима, креирање нове гастрономске руте за иностране госте, промоцију гастрономске понуде на Сајму туризма у Београду, као и слање ПР пакета са туристичком понудом амбасадама држава чланица Европске уније.
Посебна компонента пројекта односи се на едукацију 15 пољопривредница за примену санитарно-хигијенских стандарда у објектима у којима припремају своје производе, као и за успешан пласман локалних специјалитета на тржиште. Кориснице ће похађати четири обуке и проћи менторски програм који ће ојачати њихове капацитете у наведеним областима.
Пројекат је конципиран тако да буде замајац даљег развоја туристичке понуде општине Топола, која поред културно-историјског наслеђа може да понуди ужитак у аутентичној домаћој храни и пићу којој ни најпробирљивији сладокусци не би могли одолети. Он је и подстрек за даљи развој малих произвођача хране из опленачког краја како би они поред традиционалног начина продаје домаћих производа искористили шансу коју пружају савремене информационо-комуникационе технологије и започели њихову онлајн продају.