Путеви враћања сигурности
Удружење стручњака за подршку деци, младима, породицама “Логос Т” организовало је у суботу, 13 маја, у семинар сали хотела “Опленац” трибину са темом “Време изазова – како даље?”. На трибини су говорили психијатар Ј. Продановић и психолози Т. Борисављевић, С. Ђурић Павловић, А Пауновић, М. Глишић и В. Новчић Петрић. Учешће на трибини узели су родитељи, просветни радници, млади, грађани заинтересовани за садржаје излагања. Циљ трибине је био разговор о механизмима важним за враћање сигурности у наше животе, породицу, школе, друштво. Скуп је изнедрио неколико конкретних предлога који ће у писаној форми бити упућени доносиоцима одлука. Представљене су и досадашње активности Удружења “Логос Т”. Из Удружења позивају заинтересоване суграђане да се придруже њиховим активностима и правовремено – превентивно решавају питања и дилеме.
Од компетентних стручњака на скупу могло се чути да сваком детету треба сарадња и контакт са одраслом особом која се понаша предвидиво, одговорно, негујуће, особом која му обезбеђује сигурност. Сваком детету требају односи са вршњацима који их прихватају, којима могу да верују. Сва деца имају право на образовање које је подстицајно, занимљиво, лако изводљиво – које ће их испуњавати задовољством. Важан задатак постављен пред нас и пред све делове система је посвећивање додатне пажње вршњачком насиљу.
Поновимо на крају из најаве трибине садржаје излагања и теме које су на састанку обухватане: најчешћи проблеми менталног здравља, искуства одрастања младих, смисао вредности, узрасна реаговања на трауматска искуства, интервенције на нивоу школе, резилијенце које помажу излазак из кризних ситуација, искуства из наше средине….