Симулацијом чеоног судара ,,Коса раван” и превртања возила ,,Ражањ” испред СШ ,,Краљ Петар I”, а затим и трибином за средњошколце у сали школе, данас је у Тополи спроведена кампања “На матуру без аутомобила”. Симулацијама као и на трибини присуствовао је и заменик председника општине Мирко Радовановић. Општина Топола се прикључила реализацији кампање „На матуру без аутомобила“ која је усмерена ка унапређењу безбедности младих у саобраћају. Кампању спроводи Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Министарством просвете, науке и технолошког развоја.
Велику пажњу ученика, али и пролазника без обзира на животну доб, привукли су симулатори. Мирко Коковић из Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије објаснио је значај презентације симулатора које су сасвим слободно млади могли и сами испробати. Симулатор ,,Коса раван” представља симулацију чеоног судара при брзини од 6, 8, 10 и 12 километара на сат.
-Грађане пуштамо са брзином од 6 километара на сат. Није нам циљ да их повредимо, већ да осете ту благу непријатност сигурносног појаса. На тај начин створиће слику колико су те силе јаке при неким реалним брзинама које су 10, 20 и више пута веће – рекао је између осталог Коковић. Он је додао и да се сваки пети путник на задњем седишту везује, што је, према подацима из 2021. године, свега око 20% путника на задњем седишту који користе појас. За предњу клупу, односно за возача и сувозача, тај проценат износи око 86%.
Будући да су млада лица (старости од 15 до 30 година) препозната као угрожена категорија учесника у саобраћају, кампања се спроводи са циљем повећања свести код младих о значају безбедног понашања у саобраћају. Након приказане симулације, акција је настављена трибином која је одржана у сали Средње школе ,,Краљ Петар I”, заједно са лицима која су жртве саобраћајних незгода, као и представницима Министарства унутрашњих послова. Кобну секунду која ће га везати за инвалидска колица овога пута описао је Славиша Савић.