Завршна конференција пројекта,,Ефикасно управљање локалном јавном својином,,

У петак, 18. децембра, одржана је завршна online конференција пројекта “Ефикасно управљање локалном јавном имовином”. Путем линка, учесницима су се обратили: Председник општине Топола, Игор Петровић, испред Министарства државне управе и локалне самоуправе Сања Путник, менаџерка програма Exchange 5 Милена Радомировић, заменик председника општине Лапово, Марко Вељковић и Виолета Петковић начелница Општинске управе општине Рековац.

Презентацију резултата пројекта изнео је менаџер пројекта Немања Јовичић из Развојног бизнис центра Крагујевац. О утицају и користи ефикасног управљања локалном јавном имовином за развој заједнице говорио је Немања Костић из Одељења за урбанизам Општине Топола.

Пројекат је спроводила Општина Топола са партнерима на пројекту: Општином Рековац, Општином Лапово и Развојним бизнис центром Крагујевац. Спровођен је у оквиру програма Exchange 5, који финансира Европска унија из средстава ИПА 2014, а спроводе Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) и Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ у Министарству финансија (МФИН), док је СКГО имплементациони партнер. Пројекат је трајао 24 месеца. Износ гранта Европске уније је 164.968,50 евра, што је 80% укупне вредности пројекта, док са преосталих 20% учествују Општине Топола, Рековац и Лапово.

Циљ пројекта је допринос већој ефикасности, делотворности и транспарентности јавне администрације и приближавање пословној заједници и грађанима, кроз унапређење управљања локалном јавном имовином у овим општинама. Важан исход пројекта  представља чињеница да је јавна имовина пописана, евидентирана и уписана као јавна својина локалне самоуправе. Унапређено управање имовином на локалном нивоу даље ће позитивно утицати на укупан бржи локални друштвено-економски развој општина.