Обележено 90 година од смрти краља Александра I Карађорђевића
Литургија са парастосом, полагање венаца на гроб краља Александра I Карађорђевића, изложба посвећена њему у част и откривање његове спомен бисте, обележили су данашњи дан у Тополи.
Обележавање 90 година од трагичне смрти краља Александра I Карађорђевића у Марсељу, у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, започело је Светом архијерејском литургијом и парастосом који је служио Шумадијски митрополит Јован, уз саслужење свештенства Опленачког намесништва. Централну државну церемонију полагања венаца и одавања почасти краљу Александру предводио је председник Владе Републике Србије Милош Вучевић. Венце на гроб положили су и ЊКВ Александар II Карађорђевић са породицом, представници Војске Србије, председница општине Топола, Јасна Вуковић, управник Задужбине краља Петра I, Драган Рељић као и представници бројних институција, организација и борачких удружења грађана.
Са говорнице, окупљеним грађанима и званичницима обратили су се ЊКВ Александар II Карађорђевић и премијер Србије Милош Вучевић.
ЊКВ Александар II је подсетио на трагичан дан који је пресудно утицао на даљи ток историје и то не само наше земље, већ и Европе и света. Југославија је пре девет деценија изгубила великог краља и визионара, а породица супруга и оца онда када им је највише требао, тако да је атентат у Марсељу био трагедија државе коју је водио и породице која је остала за њим. Истакао је и тежњу краља Александра ка остварењу циља уједињења малих народа Балкана коју је управо Марсејски атентат спречио.
Председник српске Владе, Милош Вучевић је са говорнице поручио да је смрт краља Александра суштински први пуцањ Другог светског рата.
-Зато данас, баш на данашњи дан треба причати о краљу Александру и то причати тако да нас сви чују. Баш данас треба јавно да дамо оцену његовог дела пред нама самима, али и целим светом – рекао је премијер.
-Тероризам и убијање од стране нациста и фашиста постаје од тог дана свакодневница Европе. Попустљивост над наци-фашизмом у Европи коштаће цео свет више милиона живота, истакао је председник Владе и указао на то да нулту тачку тог зла, које ће захватити цео свет, представља смрт Александра I Карађорђевића.
Он је подсетио и на покушаје прекрајања и заборављања наше историје. Рекао је да је српска историја избрисана, маргинализована и бачена у заборав, тако да је све обесмишљено како би наш народ заборавио на свој национални интерес и понос. Оценио је да је у нашем колективном памћењу и колективном дискурсу мало свести о великим и светски значајним догађајима који су потекли директно од српског народа.
-То констатујем са жаљењем, али и са великом жељом да ту лошу праксу променимо, поручио је Милош Вучевић.
У галерији Куће краља Петра I отворена је и пригодна изложба са личним предметима, писмима и фотографијама краља Александра I. Откривена је и освештана и спомен биста краљa Југославије недалеко од виле Карађорђевића на Опленцу коју је израдио Небојша Савовић Нес, академски вајар. Бисту су заједнички открили ЊКВ Александар II Карађорђевић, премијер Србије Милош Вучевић и Немања Старовић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.