Министар за дијаспору посетио општину Топола
Министар за координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић посетио је данас општину Топола. Министра Милићевића са сарадницима, у просторијама Општине, примили су председник општине Владимир Радојковић и заменица председника Јелена Јовановић.
Тема разговора биле су активности у области очувања и јачања односа Републике Србије и дијаспоре кроз организацију кампова за младе из дијаспоре и региона у 2024. години које кроз свој Програм спроводи ресорно Министарство у сарадњи са локалним самоуправама. Министар Милићевић је позвао председника и заменицу председника да Општина Топола аплицира на конкурс за реализацију Програма подршке и реализације организовања кампова за младе из дијаспоре у овој години. Он је овом приликом, поред непосредних циљева, изнео и детаљан план и мере подршке које ће се реализовати.
Циљ Програма је очување српског културног, етничког и верског идентитета код младих из дијаспоре и региона путем организације кампова у којима млади из дијаспоре и региона остварују контакте између себе и младих из матице кроз одржавање културно уметничких активности посебно турнеја културно уметничких друштава, спортских активности и активности упознавања са природним одликама Републике Србије, у функцији подстицаја и повратка у Републику Србију. И ове као и прошле године кампови ће имати три тематске целине: -Културно уметничка друштва; -Спорт; -Еколошки и научно образовни камп.
Председник Владимир Радојковић и заменица председника Јелена Јовановић су изразили задовољство предлогом министра за дијаспору. Упознали су га са великим искуством које ова шумадијска општина има са организацијом посебно на пољу културних манифестација које подразумевају нарочито историјске садржаје. Своје излагање председник Радојковић је темељио на чињеници одржавања кровне манифестације, Опленачке бербе, када Општина у оквиру Изворног народног стваралаштва организује боравак за више од 300 учесника. Што се историјског сегмента тиче, подсетио је на корене савремене српске историје који су утемељени управо на овом простору.