Министарка Ирена Вујовић у посети Тополи
Данас је општину Топола посетила министарка заштите животне средине Ирена Вујовић. Она је са председником Привременог органа општине Драганом Јовановићем окупљеним грађанима представила пројекте који су од изузетног значаја за даљи развој ове шумадијске општине.
Први представља изградњу фекалне и кишне канализације у насељу Љубесело са зоном од аутобуске станице у Тополи, затим канализације у Ливадама као и потез Метеризе. Укупна дужина поменуте канализационе мреже износи око 23 километра. Пројекат обухвата велико подручје и његовим завршетком ће већи део приградских насеља која су већ сада саставни део Тополе, добити један урбанистички ниво какав и заслужује. Значи комплетан овај потез, заједно са Божурњом која је рађена пре неколико година, затвориће један прстен где су град и приград каналисани, а све ће то ићи ка пречистачу отпадних вода.
Поред тога, веома важан за даљи развој општине је извођачки пројекат за затварање несанитарне депоније “Торови” у Тополи. Сав комунални отпад било са сеоског, било са градског подручја се превози на регионалну депонију у Јагодини, тако да на депонију “Торови” већ дужи временски период се не одлаже ништа.
Драган Јовановић, председник Привременог органа општине, назвао је ове пројекте капиталним за даљи развој. Рекао је да становништво овде “више неће имати ове муке које смо до сада имали – септичке јаме, изливања и сви проблеми који су се дешавали када немате изграђену канализациону мрежу”. По питању затварање несанитарне депоније “Торови” у Тополи казао је да још “од марта-априла месеца ни један килограм смећа се овде не депонује већ се све вози на регионалну депонију” и да је веома важно да се та депонија потпуно затвори. Он је изразио захвалност министарки Вујовић, ресорном Министарству и државном врху на разумевању и помоћи да се ови проблеми реше. Јовановић је истакао да се сада може рећи “да ће проблеми бити решени и већ крајем године крећемо са пројектом канализације, а већ следеће године очекујем да ћемо решити и питање депоније”.
Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић је изразила задовољство на квалитетно урађеном и спремљеном пројекту и што ће канализација бити усмерена ка пречистачу отпадних вода. “Капацитет за прераду отпадних вода је еквивалент становника око 8000. До сада је прикључено око 4500, а након 23 километра канализационе мреже коју будемо изградили још 3500 грађана ће добити канализацију, а та отпадна вода ће ићи на пречистач”, рекла је министарка Вујовић. Истакла је на овај начин и бригу о заштити животне средине као приоритету локалне самоуправе.
-Министарство заштите животне средине и Влада Републике Србије обезбедили су средства за овај пројекат и крајем децембра крећемо у избор извођача. То значи да ће већ у фебруару моћи овде да почну радови на канализационој мрежи – рекла је Ирена Вујовић. Рок за извођење радова за ова 23 километра недостајуће канализационе мреже је око годину и по дана и “мислим да ће грађани осетити бољитак”, додала је министарка.
У вези затварања несанитарне депоније “Торови” у Тополи министарка Вујовић је рекла да потпуно разуме тежње и вишедеценијске проблеме грађана. Поздравила је напоре да се депонија затвори и обећала да ће, уз квалитетан пројекат, Министарство изнаћи начине да изађе у сусрет и пружи помоћ у циљу побољшања квалитета животне средине.