Отворени Дани Мексика у Тополи

Изложбом фотографија “Екосистем” Јакоба Прада, синоћ су у холу Културног центра Топола отворени Дани Мексика у Тополи. Поздравним говором изложбу је отворио Карлос Феликс Корона, амбасадор Мексика у Србији. Његовој екселенцији и присутнима обратили су се и председник општине Топола, Владимир Радојковић и Ема Стевановић, директорка КЦТ. Дани Мексика у Тополи се затварају 5. маја пројекцијом филма La carga.

У уводном обраћању директорка КЦТ, Ема Стевановић је, између осталог, казала да јој је “драго што имамо прилику да размењујемо ствари из културе, да међусобно учимо како се живи на неком другом континенту…”.

Поздрављајући присутне председник Радојковић је изразио задовољство отварањем изложбе Дани Мексика у Тополи. Рекао је да лично поштује културу и сам Мексико и сматра га веома сличним нама као и нашем менталитету и различитости народа који на нашим просторима живе. “Сав тај спој и различитости могу се видети на овим сликама”, додао је Радојковић. Он се захвалио његовој екселенцији што су одабрали Тополу и уприличили нашој деци да се упознају са културом Мексика и сазнају много више о животу заједнице састављене од великог броја народа. Председник општине је подсетио и на велики број ТВ новела – мексичких серија које су се приказивале код нас, где се такође да видети сличност два народа… – волимо добру храну, добро вино, имамо доста празника, волимо да празнујемо. У политичком смислу председник Радојковић сматра Мексико великим пријатељем Србије, “пријатељем који нас је увек подржавао, подржавао и у најтежим временима…”.

Насупрот председнику општине, амбасадор Карлос Феликс Корона је изразио захвалност “да је Топола одабрала Мексико да одржава дане овде и самим тим надамо се да ће то бити на велико задовољство свих нас”. Истакао је сарадњу и дугу традицију добрих односа две земље.

-Желимо да нас упознате више, да видите каква је наша култура и да видите да су Мексиканци као народ веома слични Србима. Као што знате и као што видите мексичке ТВ новеле овде су имале велики успех. Зашто су ТВ новеле биле толико популарне овде? Искључиво из тог разлога и желим да истакнем да је тако управо због тих драматичних сцена које су приказиване. Ми смо се представљали као народ и хтео бих да се усудим да кажем да смо веома слични по тој основи. Хтео бих да истакнем да сам сигуран да уколико би се српске ТВ новеле односно серије представљале у Мексику, да би имале велики успех, рекао је мексички амбасадор.

Његова екселенција је упознао присутне са величином Мексика – око 140 милиона становника на 2 милиона квадратних километара. Око 20 милиона живи у главном граду Мексико Ситију. У држави пониклој на земљи Маја, Астека… која је дуго година била шпанска колонија, говори се на више од 60 индијских језика. Веома су поносни на то што су једна велика мултикултурна земља, а шпански језик је тај који их уједињује и повезује између свих тих различитих култура.

Поставка изложбе представља део ове мултикултуралности Мексика. Она приказује сам центар Мексико Ситија. Аутор Јакоб Прадо желео је да на тако малом простору прикаже што више различитих личности, различитих изгледа и израза лица. Амбасадор Мексика је баш на том месту нагласио да и на “тако малом простору постоји велики степен толеранције између управо оваквих различитости, различитих личности, различитих начина како живе људи”.

-То је оно богатство где можемо да се представимо као мултикултурална држава, закључио је његова екселенција амбасадор Карлос Феликс Корона указујући на толеранцију једних према другима ради што бољег функционисања.

Ово је прва у низу изложби и културних активности у Тополи када је Мексико у питању. У плану је представљање једног циклуса мексичких филмова. Амбасадор се такође на крају, поред председника општине Владимира Радојковића, захвалио и директорки КЦТ, Еми Стевановић јер је отворила врата и дала услове за представљање изложбе.