Пружити помоћ људима у невољи

Поводом штете изазване елементарним непогодама, државна секретарка у Министарству пољопривреде, Ивана Поповић посетила је данас општину Топола. Она се најпре у згради Општинске управе сусрела са руководством Општине, где су је дочекали председник општине Владимир Радојковић и народни посланик Драган Јовановић, а затим обишла подручја захваћена поплавама које су изазвале знатну материјалну штету – насеља Митровчић, Бор, села Јунковац, Шаторњу и друго. Имала је Ивана Поповић прилику да се упозна са неколико типичних примера страдања атарских путева, оштећења воћарских, уништења повртарских култура, оштећења моста ка насељу Бор и урушења моста у селу Јунковац као највећу појединачну инфраструктурну штету.

-Јако ми је жао што смо данас имали прилику да видимо велики број атарских путева који су од поплава доживели велике штете. Такође, имамо и велики број усева који су у проблему. Обишли смо и нека газдинства. Видели смо како су вишње претрпеле штете од града и од саме поплаве. Река Каменица која у овом моменту изгледа као поточић је заиста направила велике незгоде. Потпуно је невероватно колико у једном тренутку за тако кратко време причини велике штете. Имали смо прилику да видимо да је 256 литара воде за свега неколико дана пало и то је огроман проблем. Имаћемо пуно посла овде. Драго ми је да видим да су представници локалне самоуправе ангажовани и да сви заједнички вредно радимо. Влада Републике Србије ће по хитном поступку оформити тимове који ће се бавити проблемима на терену. Обилазићемо људе и видети максимално колико можемо да урадимо у што краћем временском периоду. Мост у Јунковцу је нешто што је у овом тренутку најакутније да се уради. Имамо велики број људи који у том селу живи и који су у овом тренутку онеспособљени да пролазе – рекла је између осталог Ивана Поповић.

Поред тога она је додала да ће јој као представници Министарства пољопривреде бити важно да у наредна два дана добије стање штете која је начињена на усевима и то је нешто што се мора учинити за пољопривреднике. Подсетила је да смо имали тешку прошлу годину – сушу, ове године поплаве, тако да се мора наћи начин како би се помогло пољопривредницима, а што је најважније да то буде брзо. На обезбеђивању средстава ће радити Министарство финансија, а одређену помоћ као пријатељи наше земље најавили су и Мађари. “У овом тренутку најважније је да се што већа средства, што већа количина новца обезбеди како би смо помогли нашим грађанима. Наравно, сва средства ће ићи преко локалне самоуправе, а према протоколу како то функционише” – закључила је државна секретарка.

-Захваљујемо се и Министарству пољопривреде и Влади Републике Србије на свесрдној помоћи. Оно што је битно је да ће сутре овде бити представници Министарства за јавна улагања и где ћемо са њима радити два велика инфраструктурна пројекта. Један је на реци Каменици где је проблем мост као уско грло и прави велике проблеме кад је плaвни период. Општина Топола је заједно са Месном заједницом Бор урадила извођачки пројекат и то је спремно, што ћемо одмах аплицирати. Друга ствар је локација Кусаица. То је насеље у Доњој Шаторњи где имамо проблем преко реке Јасенице за прилаз 15-ак домаћинстава. Ту ће доћи инжењери и пројектанти из Министарства за јавна улагања који су иначе радили све инфраструктурне пројекте после поплава 2014. године. Радили су више од 140 мостова. То су кораци које ћемо имати наредних дана – рекао је народни посланик Драган Јовановић и додао да очекује да ће у Јунковцу у наредних месец дана проблем са мостом бити решен.

Владимир Радојковић, председник општине Топола, се захвалио Министарству пољопривреде и државном руководству на брзој реакцији на апел за помоћ који је упућен између петка и суботе.

-Пошто смо у ванредној ситуацији, мобилни смо 24 сата докле год буде она трајала. Ово су велики проблеми посебно на атарским путевима. Проблем у Јунковцу је један од највећих проблема који морамо одмах решавати. Што се тиче Кусаице имамо проблем са функционисањем и животом великог броја људи – осамнаесторо деце живи у том крају. Надам се да ћемо успети да људима обезбедимо нормалне услове за живот. Штете на усевима су такође велике. Формирали смо комисију за процену штета. Она данас креће на терен да процењује штете да би што пре доставили Министарству наше потребе и да потражимо помоћ која никада није изостала што се тиче Министарства пољопривреде и општине Топола. Сама инфраструктура је проблем. Можда некоме звучи да атарски путеви нису приоритет, међутим ми смо рурална општина. Атарски путеви су прилазни путеви домаћинствима. Имамо проблем да велики број деце не може да дође ни до вртића. Људи иду на посао. Они морају да функционишу. Берба вишања, а и осталог воћа креће. Жетва треба да крене. Морамо обезбедити људима услове да обављају своје послове – казао је председник општине у нади да ће се уз помоћ Владе Републике Србије грађанима изаћи у сусрет и пружити помоћ у невољи.