Ванредна ситуација на делу територије општине Топола
На предлог Општинског штаба за ванредне ситуације, поводом олујног невремена праћеног градом које је јуче у поподневним часовима захватило поједине делове општине, председник општине Владимир Радојковић прогласио је ванредну ситуацију на делу територије општине Топола. Олујним ветром праћеним кишом и градом посебно су захваћена села Јунковац, Наталинци, Павловац и Шуме.
За накнаду причињене штете биће формирана комисија. Како би се убрзало пружање помоћи потребно је да грађани који су претрпели штету сачувају снимке-фотографије причињене штете на својим домаћинствима и почну са санацијом објеката. Такође, неопходно је сачувати и фискалне рачуне од куповине грађевинског материјала. Са прикупљеним материјалом – снимцима, фискалним рачунима и копијом текућег рачуна – оштећена лица ће на писарници Општинске управе предати Захтев за надокнаду штете. Општина ће одредити лице које ће на писарници управе примати захтеве за помоћ за надокнаду штете. Што се тиче штете на усевима, комисија ће наредних дана проценити штету на биљним културама и обратити се за помоћ Влади Републике Србије.
-Општина Топола ће изаћи у сусрет грађанима које је задесило олујно невреме, а сматрамо да је ово најбржи и најефикаснији могући начин – рекао је председник Радојковић.
Ветар је синоћ био толико јак да је подизао цреп са кровова, обарао стабла која су на више места пресецала путне правце, кидао електричне каблове остављајући села без струје. Огромну штету олуја и град нанели су пољопривредним усевима. Процена је да је више од 300 домаћинстава претрпело штету. Око 70% путних праваца након непогоде у овим Месним заједницама било је непроходно. Највећим делом они су већ синоћ били оспособљени за саобраћај и неопходну комуникацију. У једном тренутку саобраћај је био заустављен и на државном путу у Јунковцу. Службе за санирање последица невремена су већ на терену и раде на отклањању штете на путној инфраструктури.