Ватрогасцима у Тополи донирано ватрогасно возило
Српско-руски хуманитарни центар за ванредне ситуације донирао је Ватрогасно спасилачком одељењу у Тополи возило за техничке интервенције вредности око 250.000 евра.
Тим поводом у Тополи су у суботу, 13. априла, боравили представници Министарства за цивилну заштиту, ванредне ситуације и уклањање последица елементарних непогода (МЧС) Руске Федерације, директор Департмана за међународну сарадњу Олег Кузњецов и његов заменик, као и кодиректори Српско-руског хуманитарног центра Бојан Костић и Јевгениј Филатов. Њих су у скупштинској сали Општине Топола поздравили и на вредној донацији се захвалили председник општине Владимир Радојковић, његов помоћник Драган Манојловић, као и начелник Сектора за ванредне ситуације у Крагујевцу, Зоран Кочовић. После састанка домаћини су са гостима обишли Ватрогасни дом и упознали се са радом Ватрогасно спасилачког одељења у Тополи.
Поздрављајући госте, начелника Кочовића и “пријатеље и браћу” из Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, председник Радојковић је изразио задовољство на овако значајној, квалитетној и вредној донацији.
-Ово је велики дан за нашу ватрогасну јединицу. Добили смо једно изузетно квалитетно возило марке “Маз” које је капацитета 4000 литара, произведено 2019. године које ће умногоме побољшати рад наше ватрогасне јединице и бити на услузи нашим грађанима да могу да се осећају сигурније и да може да им се помогне у пожарима када се они буду јављали. Надамо се да ће их бити што мање. Такође и у ванредним ситуацијама имаћемо велике помоћи од ове машине. Као што видимо и претходни камион поред њега, “Ман” је исто био поклон хуманитарног центра, тако да имамо изузетну сарадњу са њима. Имамо изузетну сарадњу и са Сектором за ванредне ситуације. Битно је да се обнављамо, битно је да идемо напред и ја као командант Штаба за ванредне ситуације овде у Тополи желим још једном добродошлицу гостима из Руске Федерације и нашем начелнику Сектора за ванредне ситуације из Крагујевца. Вредност опреме коју смо данас добили је око 250 хиљада евра тако да је то од великог значаја. Сама Општина Топола не би то могла тако лако да набави – рекао је председник општине.
Олег Кузњецов, директор Департмана за међународну сарадњу, рекао је да је у периоду од 10. до 13. априла делегација МЧС имала радну посету Србији. У оквиру посете делегација се састала са представницима Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Сектором за ванредне ситуације Републике Србије, а прилику је искористила да посети и Српско-руски хуманитарни центар.
-Размотрени су даљи правци сарадње у вези са спречавањем и отклањањем ванредних ситуација и њихових последица. Током посете Српско-руском хуманитарном центру размотрени су даљи правци ширења сарадње, као и испоруке опреме убудуће, а такође и ширење спектра наставних програма и едукације ватрогасаца и спасилаца. Уверили смо се да је Српско-руски хуманитарни центар једна заиста изузетно јака структура и систем за обучавање на регионалном нивоу. Такође смо се уверили да је током обуке у Српско-руском хуманитарном центру изузетан број припадника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије био обучен као и припадника Добровољно ватрогасних друштава. Српско-руски хуманитарни центар ће наставити свој рад на пружању помоћи српском региону, али такође у процесу обуке ватрогасаца спасилаца за који сматрамо да је едукација јако важан фактор и са наше стране ми ћемо се заиста трудити као и да максимално негујемо, подржавамо и усавршавамо међународну сарадњу између наших земаља – казао је Кузњецов.
Госте је поздравио и Велизар Миљковић, председник Добровољног ватрогасног друштва “Опленац” у Тополи.
Иначе у Тополи су у протекле три године због поплава биле проглашене три ванредне ситуације. Када су у питању пожари 50% интервенција Ватрогасно спасилачког одељења у Тополи односи се на пожаре на отвореном, 40% на пожаре на грађевинским објектима, док су 10% интервенције у саобраћају.
Након посете Ватрогасно спасилачком одељењу гости су посетили културно историјске знаменитости Тополе, храм светог Ђорђа на Опленцу и Краљеву винарију.