Свечано обележен завршетак прве фазе реконструкције Краљевог подрума
У оквиру Краљеве винарије у Тополи, данас је свечано обележен завршетак прве фазе радова на реконструкцији Краљевог подрума.
Прва фаза радова на обнови овог културног и историјског здања урађена је у сарадњи општине Топола и пројекта “ЕУ за културно наслеђе и туризам” који финансирају Европска унија и Влада Савезне Републике Немачке, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу GIZ.
На свечаности су се присутнима обратили Никола Селаковић, министар културе у Влади Републике Србије, Урош Кандић, државни секретар у Министарству туризма и омладине, Емануел Жофре, шеф Делегације и амбасадор Европске уније у Републици Србији, Анке Конрад, амбасадорка Немачке у Србији, Јасна Вуковић, председница општине Топола. Угледне госте су са детаљима реконструкције упознали народни посланик Драган Јовановић и директор Задужбине краља Петра I, Драган Рељић. Фолклорним извођењем свечаност је увеличао КУД Опленац из Тополе.
Реконструкција је обухватила адаптацију, санацију и ревитализацију објекта који има богато културно-историјско наслеђе – Задужбине краља Петра I Карађорђевића – Комплекс Краљеве винарије. Реконструисани су кровови, урађени су архитектонско – грађевински радови и поправљене енергетске и хидро инсталације. Наставак радова усмерен на уређење ентеријера Краљеве винарије одвијаће се у оквиру другог пројекта који ће такође финансирати Европска унија.
Краљеву винарију подигао је краљ Александар I Карађорђевић 1931. године као једну од најсавременијих винарија на Балкану. Од 2007. године винарија поново производи вино искључиво из сопствених винограда, а поседује и музеј и подземну винотеку са 280 флаша вина велике вредности.