Посета министарке заштите животне средине
Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине, у пратњи државне секретарке Министарства, Сандре Докић и секретара Иване Јокић, боравила је данас у радној посети Тополи. Министарку су у кабинету председника дочекали председник општине Владимир Радојковић, народни посланик Драган Јовановић и директорка ЈКСП Топола, Маријана Вујичић. У разговорима који су вођени министарка је упозната са проблематиком заштите животне средине на територији општине Топола. Са својим домаћинима, министарка Вујовић је затим обишла несанитарну депонију у Торовима која се на овом месту налази већ 60 година и за коју је урађен план затварања. Она је затим посетила постројење за пречишћавање отпадних вода и најавила помоћ од стране Министарства за прикључак око 15 километара канализационе мреже.
Владимир Радојковић, председник општине је упознао госте са проблемима које има Топола.
-Најпре смо били на нашој несанитарној депонији која већ 60 година мучи грађане Тополе и нашли смо пут до решења. Пут није толико дугачак колико сам мислио тако да можемо краткорочно да га планирамо. Општина Топола ће из свих својих средстава издвојити да уради пројектну документацију, а када Министарство буде расписивало тендер конкурисаћемо и надамо се да ћемо, уз добар пројекат, добити средства да кренемо у санацију наше несанитарне депоније. Први корак који смо урадили је да се више овде не депонује смеће. Оно се вози на регионалну депонију и ту више депоновања смећа неће бити. То је први корак ка коначном затварању депоније зашта нам је потребна подршка Министарства. Сигуран сам у то да ће нам Влада Републике Србије и Министарство у томе помоћи – рекао је између осталог председник општине, а затим се осврнуо и на рад самог постројења за пречишћавање отпадних вода за који је казао да је у таквом стању да Тополи многи развијени градови могу позавидети. Изјавио је председник Радојковић да је за доградњу постројења потребно набавити опрему која недостаје како би се још око 15 километара канализације прикључило на њега. “Са овом посетом види се светло на крају тунела неких до сада, како се чинило, нерешивих проблема код нас”, закључио је председник општине Топола, Владимир Радојковић.
Министарка заштите животне средине, Ирена Вујовић се захвалила председнику општине и читавом тиму што су јој данас представили низ еколошких проблема, јер се Министарство заштите животне средине труди да кандидује пројекте који би могли да буду уређени, а у циљу квалитетнијег живота становништва. Несанитарну депонију је назвала “еколошком бомбом”. Нагласила је да су сви релевантни фактори сагласни да се мора ићи у затварање ове локације и да “та слика буде прошлост”. Набројала је министарка велики број депонија које су у Србији затворене или се затварају.
-Ми сваке године расписујемо конкурс за затварање несанитарних депонија. Чији појекат је најбољи и ко има визију управљања отпадом и начин како да тим отпадом управља, тај може и да освоји средства од стране комисије. Поред тога, пошто већ сада имамо много пројеката, потрудићемо се да видимо и са нашим сарадницима, Европском банком за обнову и развој, са којима већ градимо регионалне центре широм Србије да одвојимо нека средства за затварање старих депонија. Свакако ћемо ићи у том правцу – казала је Ирена Вујовић уз нагласак да ће се видети правац решавања проблема, а као известан навела Регионални центар у Крагујевцу који се ради у сарадњи са кинеским партнерима у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре који је иначе центар коме ће општина Топола гравитирати.
Што се тиче пречистача отпадних вода министарка Вујовић је изразила задовољство његовим радом и организацијом, јер није имала пуно овако добрих искустава са оваквим постројењима широм Србије. Рекла је да његов капацитет треба повећати јер пружа такве могућности. “У плану је изградња још 15 километара канализационе мреже. Општина Топола је предала нама тај пројекат и свакако након прегледа и додатних мерења ми можемо да кренемо у реализацију изградње канализације до краја године ако све буде по плану. Приоритет Министарства јесте изградња канализационе мреже али исто тако и пречистача за прераду отпадних вода. У овом тренутку ми градимо преко 100 километара канализационе мреже широм Србије. Ускоро креће изградња првог пречистача и то је оно чему смо изузетно посвећени”, истакла је министарка.
Народни посланик Драган Јовановић је појаснио проблем регионалне депоније Шумадије као вишедеценијски проблем. Он је изнео план како би се депонија очистила и пре завршетка депоније у Крагујевцу. Решење би заправо било одвожење смећа у Винчу, односно Младеновац.
-Младеновац нам је у суштини чак и ближе, ако се гледа физички од Крагујевца. Ми ћемо на овакав начин као што ове године возимо за Јагодину, возити и 2024, а 2025. ако не буде Регионалне депоније у Крагујевцу, ми ћемо сарађивати за наше локално смеће са Младеновцем, односно са њиховим комуналним предузећем и општином Младеновац, а затим ће то смеће ићи ка Винчи – рекао је народни посланик и нагласио да отварање Регионалне депоније у Крагујевцу “неће кочити причу нити затварања нити одвожења смећа са локалне депоније у Тополи”. Пречишћивач отпадних вода у оваквом стању функционише од 2006. године. Јовановић је истакао да је мали број пречистача у Србији који ради попут овог са употребном дозволом. Постојећи пречистач у Тополи има капацитет, уз мале додатке, за још 50% корисника и “ова линија коју ћемо радити заједно са Министарством за заштиту животне средине ће омогућити да се овде ради са још већим капацитетом, а да се са друге стране грађани не боје да ће то на било какав начин изазвати било какве поремећаје животне средине”, рекао је Драган Јовановић.