Учимо једни од других

ОШ “Сестре Радовић” у Белосавцима била је данас домаћин промоције инклузивног образовања у оквиру пројекта “Учимо сви заједно” који спроводе Министарство просвете и УНИЦЕФ, уз финансијску подршку Европске уније. Догађај је окупио представнике локалне самоуправе, директоре, наставнике, родитеље и ученике свих школа које су укључене у пројекат, представнике мреже/радног тела за инклузивно образовање и представнике других локалних институција и организација, укључујући организације цивилног друштва. У уводном обраћању присутне су поздравили Слађана Мијовић, директорка школе и Владимир Радојковић, председник општине Топола.

Како је један од циљева пројекта и подизање свести јавности о важности и позитивном утицају инклузивног образовања на друштво у целини, школе које се налазе на територијама 20 јединица локалних самоуправа које учествују у пројекту ће током 2024. године одржати промотивне догађаје намењене локалним заједницама и широј јавности. Први циклус промотивних догађаја одржава се током априла и маја 2024. године. Окосница овог промотивног догађаја је заједничко осликавање слова у реченици „Учимо сви заједно“, у ком учествују ученици, наставници и представници локалне заједнице. Заједничким осликавањем слова, ставља се у фокус да деца уче од одраслих, да одрасли уче од деце, да деца уче са децом и да сви уче заједно у циљу равноправног, квалитетног, инклузивног и демократског друштва. Инклузивно образовање је квалитетно образовање које уважава различитост, способности и потенцијале сваког детета, истовремено пружајући додатну подршку учењу сваком детету којем је то потребно.

Министарство просвете, Европска унија и УНИЦЕФ су 2021. Године удружили снаге да побољшају доступност и квалитет предуниверзитетског образовања за свако дете, посебно за децу неповољног социо-економског статуса. Пројекат полази од стратешког опредељења Републике Србије да је инклузивно образовање основно право сваког детета и полазна тачка за развој праведног, отвореног, и демократског друштва.

Пројекат Учимо сви заједно, вредан 5 милиона евра бесповратне помоћи, који финансирају Европска унија и УНИЦЕФ, има неколико циљева:

  • Даље унапређење система образовања и усклађивање са стандардима и праксама ЕУ у области инклузивног образовања;
  • Унапређивање свеукупног квалитета образовања, што подразумева и знања и вештине наставника да одговоре потребама сваког детета у одељењу;
  • Унапређивање сарадње различитих актера на националном и локалном нивоу на даљем развоју квалитетног инклузивног образовања за свако дете.

У пројекат је директно укључено 20 јединица локалних самоуправа, а пројектом је обухваћено око 10 одсто школа у Србији и око 5.000 стручњака из образовања и других области.