Гудбај Силицијумска долино, Шумадија је нови рај за дигиталне номаде

Шумадија је препозната као ново најпожељније место за дигиталне номаде и регија која има богату туристичку понуду. То потврђује све више светских путника заинтересованих да се упознају са овим делом Србије, који нуди одличне услове и за рад и за одмор. На “Експо 2020” у Дубаију Топола је представљена као средиште “српске Тоскане”.

Шумадију као рај за дигиталне номаде су на Светској изложби “Експо 2020” у Дубаију представили студенти Факултета организационих наука из Београда, кроз пројекат Топола “Work from Home” Hub.
Промоција је привукла велики број туристичких посленика из различитих држава, као и људи из ИТ света.

Идеја је била да се искористе сви потенцијали шумадијског краја и да се вински пут и индустријски “Мајнд парк” у Крагујевцу повежу по моделу Силицијумске долине у Калифорнији, кажу за РТС студенти Никола Радојевић и Никола Буњевић.

Секретарка Удружења за туризам Привредне коморе Србије Тијана Маљковић истиче да се Србија као популарна дестинација за дигиталне номаде уздигла до трећег места.

“Србија је као дестинација за дигиталне номаде постала популарна и пре ковида, за странце који раде од куће, којима су за рад неопходни само компјутер и интернет”, рекла је Тијана Маљковић у Јутарњем програму РТС-а и напоменула да је та популарност порасла током пандемије.

Дигитални номади, према њеним речима, у нашу земљу долазе због природног и културног богатства и неретко доводе целу породицу.

“Поред тога што имамо лепих ризорта у природи или домаћинства која пружају угоститељске услуге, имају добар интернет и оно што је њима битно је да могу да пробају локалне специјалитете, да се упознају са локалним становништвом и без икаквих проблема раде одавде”, каже Маљковић.

Тачан број дигиталних номада који тренутно бораве у Србији није познат. Разлог је, како каже, то што они дођу као туристи и у нашој земљи остану до шест месеци.

“Некада дођу на две или три недеље, након тога остану месец дана до два, изнајме куће углавном или апартмане у руралним крајевима Србије и остану до шест месеци, то је максимум”, рекла је Маљковићева.

“Српска Тоскана” идеално тржиште
Студент Никола Буњевић објашњава да је идеја овог пројекта да Топола расте, не само кроз историјско наслеђе већ и модернизацијом. Истиче да се овај крај издваја због индустријског “Мајнд парка”.
“Нама је то доста значајно, ми који смо из Србије и људи који долазе као туристи, гости, и мислим да Србија има доста да понуди. Не само чист ваздух и прелепу природу, већ и тај огроман хаб у којем може да се ради”, рекао је Никола Буњевић.

Његов колега Никола Радојевић посебно истиче потенцијал који са собом носи вински пут и чињеница да се у овом крају тренутно гради више од двадесет винарија.

“Ту ће моћи да се организују студентска такмичења у будућности, која ће повезати Италију, Француску, Силицијумску долину, Кипар”, рекао је Радојевић.

Ови млади студенти наглашавају да је Топола, као “српска Тоскана”, представљена у Дубаију као потенцијално тржиште за дигиталне номаде али и за нова улагања.

Овде добију више од онога што плате
Секретарка Удружења за туризам ПКС истиче да је Србија у Дубаију представљена и у сфери конгресног, сајамског, бањског туризма, а да су се наши представници сваког дана сретали са потенцијалним партнерима из целог света.

“Не само да смо представили нашу понуду туристичким организацијама и агенцијама у Емиратима, већ из целог света. Прекоокеанска тржишта попут Индије, Малезије, Америке, и наравно сусрети са земљама и делегацијама из самог региона. Такође, оно што је значајно за наше представнике је да су се срели и са странцима који желе да направе дугорочне уговоре о сарадњи и да туре за наш регион постану сталне”, истакла је Маљковићева.

Поручује да је Србија престављена као дестинација која нуди апсолутно све – од одмора, посла и забаве, али да има још много тога на чему мора да се ради, пре свега, инфраструктура.

“Дефинитивно се истичемо да смо добри домаћини и да добију више од тога што овде плате. Однос цене и квалитета је заиста одличан јер све што овде доживе има већу вредност”, истиче Тијана Маљковић.

ИЗВОР: РТС