Обележен Дан Општине Топола

Светом архијерејском литургијом коју је служио епископ Шумадијски Јован уз саслужење  свештенства Опленачког намесништва са гостима у цркви Рођења Пресвете Богородице у Карађорђевом граду, данас је отпочела прослава Рођења Пресвете Богородице – Мала Госпојина, дан који Топола прославља као Дан своје Општине. Велики број грађана по завршеној литургији кренуо је из порте са литијом до зграде Општине где је пресечен славски колач.
У биоскопској дворани одржана је свечана седница Скупштине општине Топола. Поред одборника, председнице Скупштине општине Јасне Вуковић председника општине Владимира Радојковића, народног посланика Драгана Јовановића, чланова општинског Већа, седници је присуствовао и велики број угледних личности нашег привредног и политичког живота.

Са говорнице присутнима су се обратили предсеница Скупштине општине Јасна Вуковић, Александар Мартиновић, министар за државну управу и локалну самоуправу, председник општине Топола, Владимир Радојковић, а у име добитника признања Шумадијски епископ Јован. Председник општине Владимир Радојковић уручио је награде и признања славодобитницима о којима Скупштина општине Топола доноси одлуку – Повеље Рођење Пресвете Богородице, Захвалнице и Похвале и златнике носиоцима Вукових диплома.

Повеље ,,РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ” за допринос у развоју општине Топола добили су: -Александар Мартиновић, министар за државну управу и локалну самоуправу у Влади Републике Србије; -Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије; -Његово Преосвештенство Шумадијски епископ Јован; -Небојша Глишић, архитекта из Шума; Игор Дуљај, фудбалски тренер, шеф стручног штаба ФК Партизан.

ЗАХВАЛНИЦЕ за помоћ у развоју општине Топола добили су: -Рајка Росић, службеник Општинске управе општине Топола; -Далибор Коцић, директор за техничке послове ЈКСП “Топола“; -Слађана Делић, наставница разредне наставе; -Др Гордана Младеновић, специјалиста опште медицине; -Александар Петковић из Крћевца; -Ученици О.Ш. „Карађорђе“ из Тополе који су освојили државно првенство у одбојци; -Ансамбл народних игара и песама „Коло“; -Ненад Урошевић из Тополе; -Др Горан Благојевић из Крћевца; -Мирослав Шевић из Тополе.

Поред тога, Скупштина општине Топола на седници одржаној 13. септембра донела је одлуку од додели похвала и златника носиоцима Вукових диплома за постигнуте резултате током школовања. Похвале и златници на свечаној седници додељени су:

Основна школа „Карађорђе“ Топола: -Нина Петровић, -Кристина Николић, -Вук Филиповић, -Танасије Савић, -Николина Милановић.

Основна школа „Милан Благојевић“ Наталинци: -Маја Николић.

Средња школа „Краљ Петар I“ Топола: -Тамара Дамљановић, -Елена Јаковљевић, -Наталија Нешић, -Јана Павловић, -Марица Плећевић, -Марија Радосављевић, -Лара Масловарић, -Стефан Стојадиновић, -Анђела Рељић.

ОБРАЗЛОЖЕЊА за доделу награде ,,РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ“:

-Александар Мартиновић, Министар за државну управу и локалну самоуправу у Влади Републике Србије за несебично ангажовање, подршку и помоћ у реализацији пројеката који доприносе квалитетнијем пружању услуга локалној самоуправи, грађанима и привреди од којих се истичу пројекат Реконструкције спортске сале у Средњој школи „Краљ Петар I“ Топола – прва фаза где је министарство одобрило 28. милиона динара, пројекат Доградње електродистрибутивне мреже (до 1кв) –  Јавно осветљење и рационализација потрошње електричне енергије јавног осветљења на територији општине где је министарство одоборило 15. милиона динара, донација 20 лаптопова Општинској управи општине Топола као и друге врсте помоћи и подршке које је Министарство за државну управу и локалну самоуправу на челу са министром Александром Мартиновићем пружало општини Топола.

-Највеће признање општине Топола награда „Рођење Пресвете Богородице“ иде у руке Горану Весићу, Министру грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије. Избором за Министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић вредно и предано ради на развоју Србије, а самим тим и Тополе. У овој грађевинској сезони Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре издвојило је више од 360 милиона динара за изградњу магистралног пута Топола – Крагујевац. Такође, је издвојило 30 милиона динара за уређење улица у Тополи. Општина Топола је са ресорним министарством на чијем челу је министар Горан Весић, потписала споразум о унапређењу комуналне инфраструктуре у варош Тополи вредном око милион евра. Но, оно најважније, министарство које предводи Горан Весић приводи крају пројектну документацију за изградњу ауто пута „Вожд Карађорђе“ којим ће општина Топола по први пут у својој историји имати директну повезаност ауто путем са Београдом, Лазаревцем, Великом Планом, а брзом саобраћајницом са Крагујевцем. Труд, посвећеност и енергија Горана Весића су само дали лични печат раду Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и пројектима који повезују људе и места у Србији. Желимо овом наградом да обавежемо Горана Весића да Тополу доживљава као своју другу кућу коју треба чувати и са вредним шумадинцима стално дограђивати.

-Јован Младеновић, Епископ шумадијски од 1. септембра 2002. године, рођен је 11. септембра 1950. године у селу Добрачама код Ариља, од оца Радојка и мајке Стане, рођене Караклајић. Након избора за Епископа шумадијског на редовном заседању Светог архијерејског сабора Српске Цркве 2002. године, трећи Епископ шумадијки постаје 1. септембра исте године, када је у крагујевачкој Светоуспенској Саборној цркви устоличен од стране Епископа зворничко-тузланског Василија, администратора Шумадијске епархије. Владика Јован је у периоду од 2002 до 2020. године освештао више од деведесет новизграђених и потпуно обновљених парохијских храмова. А за више од педесет богомоља од којих су неке и завршене, освештао је темеље у периоду од 2002. до 2020. године. У сваком архијерејском намесништву освештани су нови парохијски домови, црквене сале, иконостаси, зидни живописи, чесме, палионице свећа. Само на територији општине Топола, пуржио је свесрдну помоћ у изградњи и обнови цркава у Божурњи, Блазнави, Винчи, Клоки, а поред тога Његово Преосвештенство увек радо и са великом љубављу долази у Тополу и врши богослужења у црквама и манастирима на територији општине Топола. Владика Јован шумадијски познат је по врло добрим и искреним односима које успоставља са многим чиниоцима друштвеног живота у Епархији и целој Србији – државним институцијама, политичарима (без обзира на припадност), привредницима, научним и културним установама и посленицима, уметницима. Епископ шумадијски Јован (Младеновић) аутор је више богословско-пастирских радова који су објављени у штампаним и електронским црквеним публикацијама.

-Небојша Глишић, рођен 26.јуна 1971. године у Крагујевцу, дипломирао је на Архитектонском факултету Универзитета у Београду. Потиче из угледне породице Глишић из села Шуме код Тополе. Оснивач је архитектонских бироа „МОДУЛАР“ у Србији и Црној Гори и  „MODULUX“у Луксембургу . Архитекта Глишић  је један од оснивача и кустус Балканског бијенала архитектуре које окупља најзачајније архитекте Балканских држава као и наше најуспешније архитекте у свету. Са преко 350 изложених радова и сертификатом међународне манифестације, бијенале представља једну од највећих професионалних догађаја у овом делу Европе. Свој дугогодишњи професионални рад несебично дарује како својој Шумадији тако и осталим културно-историјским местима Србије, а посебно Косову и Метохији. Од почетка професионалне каријере иноватним корацима улази у срж архитектонског пројектовања и један је од пионира 3Д пројектовања у Србији. Живи и ради у Луксембургу али се увек враћа својој постојбини. До сада има опус преко 300 пројеката  у Србији и иностранству од којих су многи изведени и красе светске метрополе као и наш главни град. Посебан акценат свог професионалног рада даје српском градитељском наслеђу, очувању најзначајнијих културно-историјских целина, верских објеката, сакралних објеката и традиционалних објеката. Несебично поклања пројекте и један је од највећих донатора-архитеката код нас. Део ризнице поклоњених пројеката су:Спомен комплекс Зејтинлик, Kосанчићев венац са централном зоном, Kућа Мике Аласа, Геозавод-помен Луке Церовића великог добротвора. Пројекат цркве Вазнесење господње Деспота Стефана Лазаревића у Горовичу крај Тополе. За кратко време нашој варошици даривао је:

1.Пројекат Реконструкције, санације и адаптације Краљевске винарије на основу којег су добијена новчана средства у износу од 1,200,000,00евра.

2.Пројекат Реконструкције партерног уређења улице кнегиње Зорке

3.Пројекат Реконструкција,санација и адаптација спортске сале у ОШ“ Карађорђе“ у Тополи

4.Пројекат реконструкције депаданса на Опленцу

5.Пројекат уређења фудбалског терена у селу Шуме

И као најзначајнији пројекат и највреднији је Пројекат санације цркве Вазнесење господње Деспота Стефана Лазаревића у Горовичу крај Тополе. Због целокупног професионалног и људског ангажовања на очувању споменика културе и културно-историјских добара архитекта Глишић заслужује да буде носилац овако значајног признања.

-Игор Дуљај из Тополе, рођен је 29. октобра 1979. године и након завршеног основног образовања у Тополи, спрортску каријеру је наставио преко млађих категорија ФК Партизан, првог тима Партизана, репрезентације Југославије, Србије и Црне Горе, Србије, све до украјинског Шахтјора из Доњецка и руског Севастопоља са Крима па до данашњих дана када је први тренер Партизана. Иако је у прошлости имао богату фудбалску интернационалну каријеру, увек је био посвећен породици и Тополи. Освајач је највећих клупских признања – са Партизаном  три клупска првенства 1999, 2002 и 2003, два национална Купа 1998 и 2001, са Шахтјором првенство Украјине 2005, 2006, 2008 и 2010, Купа Украјине 2004 и 2008, Суперкупа Украјине 2005 и 2008 и Купа УЕФА у сезони 2008/09. Након играчке каријере, завршио је школовање за професионалну тренерску лиценцу у Украјини где је отпочео успешну тренерску каријеру у Шахтјору одакле се вратио у Србију у стручни штаб Партизана 2019. године и где је од 2022. године до данас први тренер Партизана. Топола се поноси Игором Дуљајем који је често и радо виђен у својој кући и граду. Време је да се Топола доделом награде „Рођења Пресвете Богородице“ сети свог највећег спортисте данашњице и тиме промовише и поспеши иначе јак спортски дух Тополе у свим спортовима.

ОБРАЗЛОЖЕЊА за доделу награде ЗАХВАЛНИЦЕ:

-Рајка Росић рођена 25.08.1958. године у Тополи. Основну и средњу школу завршила је у Тополи, а потом завршава Правни факултет Универзитета у Крагујевцу. Током своје професионалне каријере у општини Топола, све послове и радне задатке обављала је савесно и одговорно. У општини Топола провела је цео радни век и 25.08.2023. године одлази у заслужену пензију и на овај начин Скупштина општине Топола јој додељује заслужено признање.

-Далибор Коцић из Тополе, рођен је 14. јула 1973. године и након завршеног основног и средњешколског образовања у родном Власотинцу, студирање наставља у Крагујевцу на Природно математичком факултету Универзитета у Крагујевцу, где 1999. Године стиче звање дипломираног билога. После основних студија се опредељује за санитарну биологију и санитарно инжењерство за шта се специјализацијом на Вишој технолошкој школи у Аранђеловцу трајно одлучује да свој допринос заједници даје бављењем у области хигијенске исправности воде и њене прераде. Након завршених студија, формирао је породицу у Тополи. Ожењен је и поносни родитељ једног студента и једног средњошколца. Од 2004. године веран је и одан радник ЈКСП Топола. Као дугогодишњи руководилац Сектора за производњу и третман питких вода, успешно се са својим колегама бави прикупљањем и дистрибуцијом свих расположивих површинских и дубинских вода и брине о њиховој санитарној исправности. Само грађани Тополе знају колико је свака расположива кап воде у општини Топола битна и драгоцена, нарочито у летњем и јесењем периоду. У претходним годинама, Далибор Коцић успео је да од постројења за прераду питке воде у Јарменовцима направи поуздано и високо опремљену фабрику воде, а све расположиве резервоаре на Опленцу и изворишта око Тополе оспособи за поуздано водоснабдевање. Иако није родом из Тополе, Тополу је прихватио као своју и Тополи успешно већ две деценије даје свој професионални допринос у бризи ка добром квалитету воде за пиће упркос свим природном и техничким недаћама.

-Слађана Делић рођена је 1960. године у Ужицу. У свом родном граду завршава основну и средњу школу, а затим Педагошку академију и стиче звање наставника разредне наставе. По завршетку Педагошке академије, 1983. године почиње да гради своју просветну каријеру у Основној школи „Карађорђе“ у издвојеном одељењу у Овсишту, након тога у Жабару, а затим у матичној школи у Тополи. Максимално је поссвећена свом послу и пожртвовано га обавља са великом љубављу и ентузијазмом већ 40 година. Током своје каријере освајала је са ученицима многобројне награде на општинским, окружним и републичким такмичењима. Посебно треба истаћи њен рад у две смене током пандемије корона вируса, када је своје знање несебично давала деци у ванредним околностима. Слађана је супруга и мајка два сина: Марка – доктора богословских наука на факултету у Тибингену у Немачкој и Лазара – тренера КК „Карађорђе“ из Тополе.

-Гордана Младеновић, специјалиста опште медицине у Дому здравља „Свети Ђорђе“ у Тополи. Кроз 25. година рада са пацијентима у нашој општини, пружила је много стручности која се само увећавала кроз године, а пре свега пожртвованост, несебично уложена енергија и најбоља воља у пружању здравствене заштите мештанима нашег града. Иза ње стоје стотине задовољних пацијената, а свакодневно путовање на релацији Београд – Топола није умањило њену вољу и жељу да пружи свој професионални максимум, да покаже посвећеност према пацијентима који јој исту узвраћају. Због одласка у пензију др Гордане Младеновић, Скупштина општине Топола жели да додели ово признање именованој, које јој заслужено припада.

-Александар Петковић из Крћевца, рођен 1987. године. Александар Петковић је активни грађанин села Крћевца. Учесник је свих активности и свих акција у самом селу. Својим залагањем даје неизмеран допринос опстанку фудбалског клуба, а највећи Александров допринос грађанима Крћевца је поклон парцеле за изградњу цркве у центру Крћевца.

-Ученици О.Ш. „Карађорђе“ из Тополе који су освојили државно првенство у одбојци на челу са наставником физичког васпитања Славицом Којић. Ученици О.Ш. „Карађорђе“ Топола имају дугу традицију да буду истакнути у настави физичког васпитања, а нарочито у одбојци. Велики допринос дао је наставник Мија Тодоровоић када су се освајала прва места у одбојци. Тако су били прваци Србије 1970. године, прваци Југославије 1976. године, прваци Србије 1980. године. Допринос наставника Драгана Томасовића такође је био значајан период у тренинзима одбојке. Успешну традицију настављају и следећи ученици:

 • Саша Радовановић
 • Новак Радојчин
 • Вељко Филиповић
 • Александар Ђурић
 • Коста Матић
 • Никола Томасовић
 • Данијел Раденковић
 • Игњат Живановић
 • Лазар Андрејић
 • Игор Милановић
 • Лазар Павлићевић

на челу са наставницом Славицом Којић. 2023. године, освајају државно првенство у одбојци и још једном потврђују да је Топола – град одбојке.

-Ансамбл народних игара и песама „Коло“ почео је са радом 15. маја 1948. године да би већ 29. новембра 1948. године премијерно ступио на сцену Народног позоришта у Београду уз пратњу оркестра Београдске опере и тамбурашког оркестра Радио Београда. Тако је већ на првом наступу започео сарадњу са репрезентативним уметничким институцијама Србије што ће постати и традиција. Ансамбл постаје права уметничка репрезентација и од првог дана окупља најеминентније стручњаке из области традиционалне игре, музике и песме.  Ансамбл „Коло” на уметнички начин интерпретира игре и песме српског народа и етничких група и популарише их преко својих концерата у Србији и у иностранству. У духу добре сарадње и очувања традације Ансамбл народних игара и песама „Коло“ са великим задовољством је прихватио позив општине Топола и Културног центра Топола да у оквиру манифестације „Опленачка берба“ изведе концерт на Винском тргу у центру Тополе дана 06. октобра 2023. године са почетком у 20.00 без накнаде. О ансамблу „Коло“ може се говорити само у суперлативу али како је „Коло“ успевало и успева да одржи свој врхунски квалитет, на који начин и даље фасцинира публику и како осваја награде можда је најбоље објаснио белгијски критичар речима:

„У њиховим играма нема никакве извештачености, све је природно, све долази из срца и све иде право у срце“.

-Ненад Урошевић, рођен 01.09.1981. године у Аранђеловцу. Основну и средњу школу завршио је у Тополи, а потом завршава Технички факултет у Чачку. Од пре две године налази се на месту председника Доборовољног ватрогасног друштва Опленац и за то време постиже изузетне резултате. Обнавља се комплетна фасада на ватрогасном дому у Тополи, врши се замена пвц столарије. Даје изузетан допринос за време проглашене ванредне ситуације услед обилних падавина 2023. године као и на санирању пожара у ромском насељу у Торовима. Добровољном ватрогасном друштву донирао је теренско теретно возило нисан наваро. Ожењен је, отац двоје деце.

-Др Горан Благојевић рођен је 17.02.1970. године у Аранђеловцу. Основну и средњу школу завршио је у Тополи. Медицински факултет завршио у Београду 1996. године, а од 1997. године запослен у Здравственом центру Аранђеловац. Радио у службама хитне медицинске помоћи, медицини рада и кућна нега и лечење. 1999. године уписује специјализацију из опште хирургије на Медицинском факултету Универзитета у Београду коју завршава 2005. године. Од 2008. до 2013. био је начелник службе опште хирургије,а од 2013. до 2016. године обавља функцију директора Здравственог центра Аранђеловац. Члан је Општинског већа општине Аранђеловац задужен за ресор здравства од 2012. године до данас. Ожењен је са супругом Сањом, отац троје деце.

-Полицијски службеник Мирослав Шевић, припадник је Министарства унутрашњих послова Републике Србије од 25. Октобра 1992. године, распоређен на пословима вође безбедносног сектора и исти је у свом дугогодишњем раду постигао изузетне резултате на унапређењу безбедносне заштите свих грађана и њихове имовине на подручју општине Топола. Такође, полицијски службеник Шевић Мирослав је својим радом допринео да се едукација младих полицијских службеника подигне на један виши ниво.